Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Lichtjesfeest wil verschillen vieren, niet verbergen

Als je vanaf een van de hogere verdiepingen neerkeek op het campusplein, had je afgelopen donderdagavond een kleine zee van licht voor het 3D-debatcentrum kunnen zien.

[read here in English]

Dat licht kwam van kaarsen in de handen van bezoekers van het Lichtjesfeest, een jaarlijks VU-feest geïnspireerd op oude tradities zoals Chanoeka, Diwali en Kerstmis, georganiseerd door 3D als een gelegenheid om persoonlijke verhalen te delen met de VU-gemeenschap, ongeacht religie of afkomst.

Onder het genot van warme chocolademelk en gevulde koeken luisterden de gasten naar verschillende muzikanten en sprekers. Joep van Dijk, voorzitter van de USR, deelde hoe hij mensen zou vragen om meer met elkaar over hun gevoelens te praten, en hoe hij zou willen dat iemand openstaat om te luisteren als een vriend behoefte heeft om zijn gevoelens te delen.

De Oekraïense studente Liliia Sarry vertelde hoe ze op de VU belandde nadat ze een paar uur had gekregen om te beslissen of ze wilde blijven of vertrekken. Ze vertelde over de impact van de oorlog op haar leven, maar benadrukte ook hoe ze zich eindelijk weer druk kan maken om de komende examens, voor haar een teken dat het leven in ieder geval weer een beetje normaal lijkt.

Atefe, een Iraanse VU-student, benadrukte wat wij als VU kunnen doen om de Iraniërs te steunen in hun strijd voor hun vrijheid. Ze smeekte ons om ons bij hun protest aan te sluiten, en om hun stem te zijn terwijl de Iraniërs werken aan de wederopbouw van hun versplinterde gemeenschap.

De avond werd afgesloten door de Iraanse band Esfahan, die een selectie van Setar-nummers ten gehore bracht.

Marc Lamain, programmeur bij NewConnective, merkte op hoe het festival mensen wil verbinden en wil laten zien dat onze verschillen gevierd moeten worden in plaats van verborgen.

Het Lichtjesfeest werd georganiseerd door 3D, in samenwerking met VU-organisaties als USR, NewConnective, Life is Better in 3D, Iranian Scholars for Liberty en Bridging Success.