Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

Leuke scripties, de liefde en bewegend studeren in de nieuwe Advalvas

Daar is-ie dan! De nieuwe Advalvas, met onverwacht veel aandacht voor de Letteren. Maar ook sociaalwetenschappers, psychologen, waterwetenschappers en de bèta’s van de Facultaire studentenraad Aard- en Levenswetenschappen komen aan bod in achtergronden en opinies in deze editie.

Leuke scripties

Jennifer Kerkman redt scripties van de vergetelheid. De student bewegingswetenschappen is hoofdredacteur van De focus, een online platform voor wetenschappelijke artikelen van studenten. “Studenten schrijven vaak heel leuke scripties, maar zodra hun scriptie ingeleverd is, wordt er niets meer mee gedaan. Wij willen graag dat die informatie ook beschikbaar is voor het grote publiek.”

De liefde

Eindredacteur Win Castermans bracht een bezoek aan schrijver Maartje Wortel, met dertien studenten van de minor ‘Aan de slag met literatuur’ en Vrije Schrijver Niña Weijers. De studenten stelden Wortel vragen over haar boek IJstijd. “Geloof je in de liefde?” “Ha jazeker!

Scheiden is schade

Bachelorstudent bestuurs- en organisatiewetenschap Iris Gündel interviewde tientallen mensen over de scheiding van hun ouders in hun jeugd en schreef er een boek over. “Scheiden veroorzaakt zoveel schade. We zouden er meer stil bij moeten staan waar we eigenlijk mee bezig zijn.”

Bewegend studeren

Mensen onthouden en begrijpen de stof beter als ze tijdens het leren bewegen en een beroep doen op meerdere zintuigen, stelt Bjorn de Koning, universitair docent onderwijsneurowetenschap, in een opiniestuk in de nieuwe Advalvas. Hij vindt dat dat gegeven een grotere plek moet krijgen in het onderwijs, bijvoorbeeld met educatieve apps.

Dit alles én meer is te lezen in Advalvas nummer 8. Het blad ligt nu in de bakken. Of lees ‘m online.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.