Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Leidse studenten bekladden gaybrapad en brengen Hitlergroet

Vijf studenten van de Leidse studentenvereniging Quintus hebben vorige maand in het kader van hun ontgroening een regenboogzebrapad beklad. Eén van hen bracht daarbij de Hitlergroet. Ze zijn nu aangehouden door de politie.  

Vorige maand verscheen op sociale media een filmpje waarin te zien was hoe een groepje jongens het zogenaamde ‘gaybrapad’ in Leiden – een zebrapad met regenboogkleuren ter bevordering van de homo-emancipatie – overschilderden met rode verf. Aan het eind van het filmpje trok één van de jongens zijn shirt uit en bracht de Hitlergroet.

 

De gemeente Leiden heeft aangifte gedaan. De Universiteit Leiden noemt het incident “beschamend” en “betreurenswaardig”, maar ziet geen aanleiding om ontgroeningen te verbieden. “Quintus heeft ons gebeld en de jongens direct geschorst”, zegt een woordvoerder. “Daar zijn we blij mee. We wachten nu eerst het onderzoek van de vereniging af.” 

Het is het zoveelste incident bij studentenverenigingen. In september maakten verenigingen in Groningen het zo bont, dat de gemeente en de universiteit af wilden van de ontgroeningen. Begin oktober werd bekend dat drie aspirant-leden van het Amsterdamse corps in het ziekenhuis waren beland tijdens hun kennismakingsperiode.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.