Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
10 september 2024

Campus
& Cultuur

Leegstand of toch woningnood bij minder studenten?

De woningnood onder studenten is voorlopig niet voorbij. Zelfs niet als er de komende jaren veel minder studenten een woning zoeken dan studentenhuisvesters verwachten.

Vooral in Amsterdam maakt het nauwelijks uit of er de komende jaren meer of minder studenten komen. Het blijft lastig om er een kamer te vinden. Dat staat in een monitor die de studentenhuisvesters woensdag aan minister Blok overhandigen.

Minder studenten

Op de woningmarkt zouden er normaal gesproken in de komende jaren zo’n negentienduizend studenten bijkomen. Maar nu de basisbeurs verdwijnt, gaan er mogelijk minder jongeren studeren en blijven ze langer bij hun ouders wonen. In het uiterste geval krimpt het aantal uitwonende studenten juist, met bijna veertienduizend.

Dan nog zal de woningnood dus niet overal zijn opgelost, blijkt uit de monitor. Maar in Groningen wel, en in Utrecht zouden studenten niet meer zo absurd lang op een woning moeten wachten als nu.

Leegstand dreigt

De analisten van de ING Bank kwamen vandaag met hun eigen, wat radicalere voorspelling. Zij zien het aantal studenten voorlopig ook groeien, maar schetsen een somber beeld van de jaren erna: er komen dan minder studenten, waarvan er ook minder op kamers gaan. Er dreigt volgens de bank leegstand voor onaantrekkelijke, slecht bereikbare studentenwoningen, zoals dat ook met afgelegen kantoorpanden is gebeurd.

Vincent Buitenhuis van Kences, de landelijke organisatie van studentenhuisvesters, meent dat ING de plank misslaat. “ING denkt dat de vraag naar studentenwoningen met de helft zal afnemen. Dat is niet zo, zelfs niet in het zwaarste scenario.”

Langer thuis

Ze baseren zich beide op een enquête die dit voorjaar is ingevuld door achtduizend studenten. Daarin werd gevraagd wat ze zouden doen als ze geen basisbeurs kregen. Langer thuis blijven wonen, zei ruim de helft. Eén op de vijf zou een goedkopere woning zoeken. Het leenstelsel zou dus de vraag naar studentenwoningen kunnen inperken.

Maar Buitenhuis denkt dat het zo’n vaart niet loopt. “Volgens ING komen dure, afgelegen studentenwoningen misschien leeg te staan”, vat hij samen. “Maar zulke woningen gaan we sowieso niet bouwen. Misschien dat particuliere verhuurders er last van krijgen.”

Bouwplannen

Drie jaar geleden is het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting gelanceerd. In vijf jaar tijd zouden er zestienduizend extra studentenwoningen moeten worden gebouwd. Inmiddels is iets meer dan de helft opgeleverd, meldde minister Blok deze zomer.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.