Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 april 2024

Campus
& Cultuur

Langius heeft hoogste loon van onderwijsbestuurders

Universiteitsbestuurder Bernadette Langius was vorig jaar de best verdienende onderwijsbestuurder. De VU maakte in 2014 247.745 euro aan haar over. Dat onderzocht Univers, het online universiteitsblad van Tilburg.

De rector van de TU Delft, Karel Lyben, verdiende bijna 300 euro minder dan Langius. Beide bestuurders zaten met hun inkomen flink boven de Balkenende-norm van 230.474 euro. Als motivering schrijft de VU in het jaarverslag 2014 dat Langius al voor de zogenaamde Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector in dienst was.

Net te veel bonus

Naast de TU Delft en de VU betalen ook de Universiteit van Amsterdam en Wageningen University sommige topmensen te veel. Bij UvA-rector Dymph van den Boom lag dat aan een bonus die ze kreeg omdat ze vorig jaar veertig jaar bij de universiteit werkte.

Wanneer Langius vertrekt in december heeft de VU niemand meer in dienst die meer verdient dan de Balkenende-norm. Haar opvolger, Marjolein Jansen, krijgt beduidend minder salaris. Per 1 januari 2015 mogen nieuwe onderwijsbestuurders maximaal 178.000 euro verdienen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.