Waarom word je zo blij van de gallery?
“Het is een fijne plek om uit te zoomen, om uit de drukte en prikkels van de campus te stappen. Hopelijk ook een plek om je te laten verrassen. Ik ben acht jaar conservator en curator op de VU en begon met tentoonstellingen rondom de aula. Daar was het effect heel anders. In de gallery kan ik verhalen veel beter vertellen, stappen mensen er echt in.”
Foreign Land
De huidige expositie belicht het thema migratie door de ogen van kunstenaars die zelf een migratiegeschiedenis hebben. Waarom reizen mensen over verschillende continenten? Wat betekent het om tussen verschillende culturen in te leven? Foreign Land zoekt naar empathie, openheid en solidariteit. In het bijbehorende programma werkt de gallery samen met debatcentrum 3D. Tot 28 maart 2025. Di t/m za: 12 – 18 uur.
Je bent vanaf het prille begin betrokken geweest bij de realisatie van de gallery. Hoe is dat gegaan?
“Toen ik begon bij de VU, was mijn voorganger [Hendriekje Bosma (1949-2023), red.] al een tijd weg. Ik moest het kunstbeleid opnieuw opzetten en wilde de exposities graag een eigen plek geven, dus ik schreef een plan voor een gallery. Ik kreeg groen licht en er werd besloten dat de gallery in het Nieuw Universiteitsgebouw zou komen, het NU-gebouw. Vanaf de eerste bouwplannen ben ik betrokken geweest bij de uitvoering. De architect en ik hebben tot in de details over de inrichting nagedacht: over de blokken waardoor intieme hoeken ontstaan, over het parcours dat bezoekers lopen. Na de bouw kon ik bijna niet geloven hoe mooi het is geworden.”
Wat had je voor ogen met de gallery?
“In mijn functie verbind ik kunst en wetenschap aan elkaar. Ik geloof dat ze niet zonder elkaar kunnen, al zijn ze ooit uit elkaar gehaald. Wetenschap objectiveert, terwijl kunst heel subjectief is – het laat zien hoe we de dingen ervaren. Breng ze samen en je krijgt een completer beeld van de wereld en jezelf. Dat is dus wat ik doe in de exposities: ik vraag kunstenaars kunst te presenteren binnen een actueel thema en laat VU-wetenschappers daarop reageren. Dat doe ik tijdens openbare gesprekken in de gallery. Ook het publiek wordt uitgenodigd hun mening te delen.”
Hoe vind je de kunstenaars die passen bij de exposities?
“Ik houd de kunstwereld nauwlettend in de gaten, zowel de gevestigde orde als de jonge makers. Die laatste vind ik aan kunstacademies en dan met name aan de postacademische opleidingen. Zo zijn van de huidige expositie drie kunstenaars afkomstig van de Rijksacademie en één van een atelier aan de Kunstacademie. We vragen ze bestaand werk te tonen, maar geven ze soms ook opdracht om iets nieuws te maken. Dat kopen we dan in bepaalde gevallen na de expositie aan, zodat het een mooie plek op de universiteit kan krijgen.”
Zijn er meer van dit soort gallery’s aan universiteiten of op andere locaties?
“Er gebeurt veel op het gebied van kunst en wetenschap, maar nergens zo continu en proactief als hier. Er is maar één plek zoals deze. Kunstenaars vinden het daarom ook interessant om hier te exposeren, we krijgen aanvragen van gevestigde artiesten. En het mooie is dat de gallery ook wordt omarmd door studenten van allerlei studierichtingen. We ontvangen bijvoorbeeld veel bètastudenten. Die vinden het fijn dat we dicht op de actualiteit zitten – onder meer op het gebied van digitalisering – en deze thema’s op een verrassende manier presenteren.”
Er hangen geen bordjes bij de werken. Is dat bewust?
“Je krijgt altijd een persoonlijke rondleiding door een student die in de gallery werkt. Die zorgt er vaak voor dat er een gesprek ontstaat en dat je je blik nog verder opent. Kunst gaat over empathie. Door de visie van een kunstenaar ga je zelf nadenken, het opent je. En er is geen goed of fout, alle inzichten zijn welkom. De werkstudenten – veelal internationals – vinden juist dat contact met de bezoekers heel prettig, ze ontmoeten hier allerlei verschillende mensen.’’
Weten jullie ook publiek van buiten de VU te trekken?
“We houden niet bij waar onze bezoekers vandaan komen, maar merken wel dat we steeds bekender worden buiten de VU. Daar zijn we zelf ook actief mee bezig: ik benader buurtkrantjes en leg flyers bij flats in de buurt. Ook zijn we nu onderdeel van kunstroute Art Spaces Zuidas en organiseren we binnenkort een speciale middag voor bezoekers van kunstbeurs PAN. Zo hopen we steeds meer mensen binnen en buiten de kunstwereld te laten zien wat een unieke plek dit is.”