Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

Koning in Troonrede: “Jong talent cruciaal voor economische groei”

Voor het eerst in jaren speelde het hoger onderwijs weer een wat grotere rol in de Troonrede, al stond die vanzelfsprekend vooral in het teken van de roerige wereldpolitiek en de kwetsbare economie.

Rouwrand

In zijn toespraak voor de Staten Generaal stond Koning Willem-Alexander allereerst stil bij vlucht MH17, die boven de Oekraïne is neergeschoten. “Daardoor wordt de feestelijke traditie van Prinsjesdag dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet.”

Daarna sprak hij over de spanningen in de wereld en de kwetsbaarheid van onze veiligheid – het ministerie van Defensie krijgt jaarlijks honderd miljoen euro extra – waarna al snel de economie aan bod kwam.

Afschaffen basisbeurs: goed voorde economie

“Het stimuleren en benutten van jong talent is cruciaal voor toekomstige economische groei”, aldus de koning, die daarna inging op het afschaffen van de basisbeurs. “Met de hervorming van de studiefinanciering en de introductie van het studievoorschot komt op termijn één miljard euro vrij voor beter hoger onderwijs. Dit geld wordt onder andere ingezet voor meer contacturen, intensievere begeleiding van studenten en het bevorderen van excellentie.”

Brug-WW

Ook kondigde de regering een maatregel aan “die op korte termijn effect kan hebben” op de werkloosheid. Mensen krijgen meer mogelijkheden om “tijdelijk te werken of een kansrijke technische opleiding te volgen met behoud van een WW-uitkering”, aldus Willem-Alexander. “Deze zogeheten brug-WW verkleint de risico’s voor werkgevers bij het in dienst nemen van medewerkers en verhoogt de kans op werk voor hen die al langere tijd thuiszitten.”

Fundamenteel en toegepast onderzoek

Verder sprak de koning over innovatie en onderzoek. “Om de innovatiekracht van ons land te versterken, stelt de regering een ‘toekomstfonds’ in voor kredietverlening aan innovatieve mkb’ers. De rendementen van het fonds komen beschikbaar voor uitgaven aan fundamenteel en toegepast onderzoek.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.