Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Jeugdraad maakt lijst met vrouwen voor in talkshows

Er zijn nog altijd minder vrouwen dan mannen te gast bij praatprogramma’s. De Nationale Jeugdraad (NJR) wil ervoor zorgen dat vrouwen een prominentere plaats aan tafel krijgen.

Volgens tv-presentatrice Eva Jinek laten vrouwen zich nog te vaak afschrikken uit zorg voor negatieve reacties, waardoor ze ondervertegenwoordigd blijven in talkshows. Vorige week riep ze vrouwen op om zich over die angst heen te zetten, en ervoor te zorgen dat “de opinies van vrouwen en vrouwelijk leiderschap net zo prominent aanwezig zijn in onze samenleving als die van mannen”.

De NJR, waarin 38 jongerenorganisaties vertegenwoordigd zijn, had daar wel oren naar en begon direct met een belronde. Al gauw waren 21 jonge vrouwen opgetrommeld die ‘staan te springen’ om hun expertise te delen. Zo kunnen redacties in ieder geval niet zeggen dat ze zich verstoppen, is de gedachte.

Goed verhaal

“Overal om mij heen zie ik dat expertise en deskundigheid leidend zijn, en zaken als gender een bijrol spelen. Ik ken meer dan genoeg jonge vrouwen die maar al te graag zouden aanschuiven, vrouwen met een goed verhaal, een berg aan deskundigheid maar vooral met heel veel energie en enthousiasme”, zegt NJR-voorzitter Luce van Kempen. Ze biedt een zogenoemd bidbook aan als open sollicitatie voor redacties van talkshows, journalisten en opiniemakers.

In de lijst zijn veel (ex-)studenten vertegenwoordigd. De een is voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, de ander is jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Van iedereen zijn de specialisaties uitgelicht: zo weten redacties meteen wie ze moeten bellen bij een bepaald onderwerp.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.