Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

Jarig VU-koor zingt unieke compositie

Het is feest bij het VU-koor. Ter ere van zijn twaalfde lustrum componeerde beiaardier Boudewijn Zwart speciaal het stuk Bell Moods.

Het is een compositie voor koor, piano, koperblazers en een carillon. Moeten die arme koorleden dan 23 februari in de kou (voorspelde temperatuur -3) buiten bibberend zingen?

Buiten spelen

“Eerst was het idee dat we het in de zomer buiten zouden doen”, vertelt Zwart. “Maar het paste nu beter in hun programma. En nu is het weer er niet voor.” Dus wat doet Zwart? Die neemt zijn kamercarillon mee. Een echt carillon inclusief 50 bronzen kerkklokken. Maar dan op wielen. “Het weegt drie ton en het is speciaal voor mij gemaakt. Het is een uniek instrument, het eerste ter wereld.”

Haydn

Het is niet het enige stuk dat het VU-koor zal uitvoeren. Het koor zingt ook de Nelson Messe van Joseph Haydn. De zangers worden daarbij muzikaal ondersteund door het Sweelinckorkest. Het optreden is vrijdag 23 februari om 20 uur in de Zuiderkerk in Amsterdam en 24 februari om 15 uur in de Geertekerk in Utrecht. Kaarten zijn hier te krijgen.

    Beiaardier Boudewijn Zwart op zijn unieke mobiele carillon.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.