Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Campus
& Cultuur

Instroom eerstejaars aan alle universiteiten flink gegroeid; weer meer buitenlanders

De universiteiten zijn vorig jaar flink gegroeid: ze telden in september 11,2 procent meer eerstejaars in de bacheloropleidingen. Veel van deze nieuwe studenten komen uit het buitenland.

Een recordaantal van 52.573 nieuwe bachelorstudenten is in september aan de start verschenen. Vooral economische bacheloropleidingen groeien behoorlijk (16 procent), maar ook gedrag en maatschappij (14,3 procent) en techniek (11,6 procent) zitten in de lift. De VU zit ook weer op het oude niveau, zie dit bericht van november vorig jaar.

Buitenlandse studenten weten Nederland steeds beter te vinden. Vorig jaar trokken de bacheloropleidingen zo’n 8.700 ‘internationale’ studenten. Dit jaar zijn het er 10.600. Dat is een aanwas van 22 procent. “De internationale positie van de Nederlandse universiteiten is zeer goed”, concludeert universiteitenvereniging VSNU.

Internationals

Ook de masteropleidingen (totale groei: 3,7 procent) trokken meer internationals: zeven procent erbij. Inmiddels komt 17,5 procent van alle universitaire studenten uit het buitenland.

Maar de grootste groep eerstejaars studenten komt nog altijd van het vwo. In september waren het er maar liefst 31 duizend, het hoogste aantal sinds 2013. Het betekent een groei van 4,9 procent ten opzichte van vorig jaar.

Absoluut record

In totaal (eerstejaars plus ouderejaars) stonden er op de teldatum van 1 oktober 276.713 studenten ingeschreven aan de Nederlandse universiteiten. Ook dat is een absoluut record. Het zijn er bovendien meer dan waar het ministerie van Onderwijs in zijn voorspellingen rekening mee hield.

De Universiteit van Amsterdam trok dit jaar de meeste eerstejaars: 6.007. Net iets meer dan de winnaar van vorig jaar, de Rijksuniversiteit Groningen. Tilburg University groeit het hardst: 19 procent.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.