Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Ik leer je om apps optimaal te benutten’

Hoe apps je leven makkelijker kunnen maken of zelfs verrijken. Misha Shavin (21), student economie en bedrijfseconomie, weet er alles van. Hij besloot deze kennis niet langer voor zichzelf te houden en startte Youtube-kanaal AppLife.

Vertel, hoe gaan apps mijn leven verrijken?
“Smartphones zijn steeds belangrijker in ons leven. Ze worden alsmaar geavanceerder en kunnen steeds meer. Toch zou ik durven stellen dat de gemiddelde persoon slechts tien procent van de apps écht benut. Wist je bijvoorbeeld dat je binnen Google Maps kunt navigeren aan de hand van augmented reality? Dat maakt het veel makkelijker en soepeler. Ik wil dat mijn tips echt waarde toevoegen aan het dagelijks leven.”

Hoe kom je zelf aan deze kennis?
“Ik ben techfanaat en was altijd al benieuwd wat ik nog meer uit mijn smartphone kon halen. Als ik weer iets nieuws ontdek, geeft dat me een kick. Het gevoel dat ik iets weet wat de meeste andere mensen niet weten. Precies dat gevoel was mijn drijfveer om een eigen Youtube-kanaal te starten en mijn kennis te delen.”

Youtube-partnerprogramma Influencers die steenrijk worden met hun Youtube-kanaal; het is inmiddels een bekend verhaal. Ze verdienen hun geld voor een groot deel met de advertenties die Youtube voor, tijdens en na hun video’s toont. Om een percentage van de reclameopbrengst te ontvangen, moet je kanaal deelnemen aan het Youtube-partnerprogramma. Dit kan als je minimaal 1.000 abonnees hebt en je video’s in de laatste 12 maanden minstens 4.000 uur zijn bekeken. Hier lees je meer.

Een eigen Youtube-kanaal starten, dat klinkt spannend. Hoe heb je het aangepakt?
“Youtube werkt best makkelijk. Natuurlijk moet je je idee helder hebben: waar gaat je kanaal over? Ik heb een kanaalnaam bedacht, een logo ontworpen en mijn introductievideo opgenomen. Deze heb ik tegelijk met mijn eerste inhoudelijke video geüpload, over de verborgen features van Whatsapp. Vanaf dat punt ben ik AppLife verder gaan uitbouwen. Ik neem elke zaterdag een nieuwe video op, zodat er inmiddels twintig online staan.”

Ineens was je filmmaker. Had je daar al ervaring mee?
“Ik merk veel op bij het kijken van films en trailers van games. Hoe zijn ze geëdit en gecut, wat spreekt me aan? Al die informatie verzamel ik al jaren in mijn hoofd. Ik heb, denk ik, ook wel aanleg voor filmen en monteren. Aan het eind van de middelbare school besloot ik daarom mijn profielwerkstuk in de vorm van een documentaire te maken. Vanaf toen wist ik: als een economische studie niet lukt, word ik filmmaker.”

Hoe zorg je dat de beelden er professioneel uitzien?
“De video’s film ik over het algemeen zelf, met een statief en mijn telefoon – het meest geavanceerde model van Samsung. Voor de audio gebruik ik mijn moeders iPhone met een bijbehorende headset. Ook die zijn van waanzinnig goede kwaliteit. Ik blijf mezelf uitdagen in het editen: zo heb ik in mijn video over datingapps onder meer gewerkt met key framing. Het lijkt alsof de logo’s van de apps op mijn bureau verschijnen. Heel mooi, maar lastig om goed te krijgen.”

En het praten voor de camera, hoe vergaat dat je?
“Eerlijk gezegd had ik het niet verwacht, maar ik ben er inmiddels redelijk goed in geworden. In mijn eerste video praat ik een beetje machinaal. Nu probeer ik mijn verhaal te vertellen alsof er iemand tegenover me zit. Enthousiast, los, gewoon als mezelf.”

Wie móéten je video’s echt zien? En hoe zorg je dat ze je kanaal vinden? “Ik focus me op de doelgroep tussen 10 en 55 jaar. Kinderen onder de tien zijn nog niet bezig met apps, oudere mensen hebben niet de behoefte om er meer waarde uit te halen. Elke keer als ik een video upload, deel ik deze op mijn privé- en tech-Instagram-account @applifevids. Uiteraard vertel ik zo veel mogelijk studiegenoten over mijn kanaal. Ook maak ik af en toe reclamefilmpjes in opdracht. Een leuke bijverdienste, maar ook een manier om meer bekendheid te genereren voor mijn kanaal.”

Wat hoop je uiteindelijk te bereiken met AppLife?
“Ik geloof dat als ik stabiel aan mijn kanaal blijf werken, de groei vanzelf komt. Op dit moment heb ik 31 volgers, dat aantal wil ik uitbouwen tot minimaal 1000. Dan kom ik aanmerking voor het Youtube-partnerprogramma. Toch zie ik dit als een side hustle, niet als een life goal. Na mijn studie hoop ik aan de slag te kunnen als marketeer bij KLM. Dan sluit ik het kanaal, hoe groot het ook is geworden. Dit was het avontuur, daarna ga ik mijn droombaan pakken.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.