Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
5 december 2024

Campus
& Cultuur

‘Ik kan me de irritatie van Utrecht voorstellen’

De Universiteit Utrecht overweegt om te stoppen met de Nationale Studenten Enquête. De VU blijft de enquête wel gebruiken, vertelt Tim Lampe, beleidsmedewerker onderwijskwaliteit.

Vindt de VU de resultaten van de NSE ook minder waard geworden door de Europese privacyrichtlijnen, net als de Universiteit Utrecht?
‘Nee, de VU vindt de NSE voorlopig een nuttig instrument om studenttevredenheid te meten. Vorig jaar was het een beetje ongelukkig dat pas toen de enquête liep duidelijk werd dat we minder gedetailleerde resultaten terug zouden krijgen. Dat was erg onhandig, dus ik kan me de irritatie van Utrecht voorstellen. Maar vooralsnog blijft de VU werken met de NSE.”

NSE

In de Nationale Studenten Enquête krijgen studenten elk jaar vragen voorgeschoteld over hun opleiding en de universiteit. Van hun tevredenheid over de studie en de docenten tot wat ze vinden van de studiezalen en de faciliteiten op de universiteit. De Keuzegids en Elsevier’s Beste Studies maken gebruik van de NSE om te bepalen wat de beste opleiding is op een bepaald vakgebied.

Wat gebeurt er met de resultaten van de enquête?
“Opleidingen, faculteiten en diensten gebruiken die informatie om de kwaliteit van het onderwijs en de dienstverlening te verbeteren.”

Zijn er dingen verbeterd of aangepast door de NSE?
“Een aantal jaren geleden waren studenten niet zo tevreden over de onderwijsruimtes. Een van de dingen was dat ze vonden dat er te weinig stopcontacten waren. Daar heeft de VU iets aan gedaan. Ook de tevredenheid over de Centrale Studentenbalie was een paar jaar geleden een verbeterpunt. De informatievoorziening daar is ook echt verbeterd.”

De VU is langzaam van de onderste regionen opgeschoven naar het midden. Komt dat door dit soort aanpassingen?
“Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk eerder dat onze aandacht voor verbetering van de onderwijskwaliteit in de brede zin de afgelopen jaren een positief effect heeft. Studenten zijn de afgelopen jaren steeds tevredener geworden, dat is mooi. Maar de verschillen met andere universiteiten zijn zo klein dat je daar geen grote conclusies aan kunt verbinden.”

Maakt het voor de relevantie van de NSE uit dat de grootste universiteit van Nederland straks misschien niet meer meedoet?
“Dat weet ik niet. Ik heb geen idee of studiekiezers dat meewegen in hun oordeel. Voor ons als universiteit maakt het voorlopig niet heel veel uit, omdat de NSE ons nog steeds informatie geeft over wat er beter kan. En daarvoor blijven we de resultaten gebruiken.”

Klopt het argument van Studiekeuze123, het bedrijf achter de NSE, dat ze veel gegevens niet meer mag geven vanwege de Europese privacyrichtlijnen?
“Daar zijn zelfs de privacyjuristen het niet over eens. Wij vinden de manier waarop Studiekeuze123 de richtlijn interpreteert ook wat streng. Maar dat is aan de juristen van de VU om daar iets van te vinden.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.