Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

VU Introductiedagen in 2019

‘Iedereen is behoorlijk zenuwachtig’

Na twee coronajaren beginnen volgende week weer de normale introductiedagen voor nieuwe VU-studenten. Spannend, want door corona is er veel kennis verloren gegaan, aldus logistiek coördinator Eric-Jan Hartstra.

Vierduizend nieuwe studenten hebben zich ingeschreven voor de VU Introductiedagen. Zeshonderd begeleiders koersen hen de introductie door. “Het is best spannend”, zegt logistiek coördinator Eric-Jan Hartstra. Niet vanwege corona, want in de krant las hij dat de zomerpiek van besmettingen al voorbij is. “Maar we hebben twee jaar lang geen normale introductiedagen gehad en ik merk dat er toch wel veel kennis verloren is gegaan. Bovendien is het hele organisatieteam van samenstelling veranderd, ik ben de enige oudgediende nog.”

‘De begeleiders en mentoren kunnen niet teruggrijpen op de vorige introducties omdat die totaal anders waren’

In 2020 waren de introductiedagen geheel online, vorig jaar werden ze in zeer afgeslankte vorm gehouden. “De begeleiders en mentoren kunnen niet teruggrijpen op de vorige introducties omdat die totaal anders waren. Vorig jaar stond er bijvoorbeeld een uur sport op het programma, nu een hele dag, dat vergt een heel andere aanpak.”

Maar een beetje zenuwen horen er nou eenmaal bij, beaamt Hartstra. “Als je dat niet meer hebt, ga je het op de automatische piloot doen. Het houdt ons scherp.”

De introductiedagen zijn er in twee versies. De ene duurt vijf dagen, de andere twee. Drieduizend studenten schreven zich in voor de vijfdaagse introductie. Die voorziet in een campusdag waarop allerlei organisaties zich presenteren op het campusplein (ga ook naar de Ad Valvas-kraam). Daarna gaan de studenten in groepen de stad in: naar het Rijksmuseum, Artis, en ze maken kennis met cultuur en theater, comedyshow, enzovoort. Er is ook nog een sportdag en er zijn diners en borrels bij de verschillende studentenverenigingen.

Dokken voor de introductie

Voor de activiteiten van de studentenverenigingen moet apart worden betaald, de vijfdaagse introductie kost 65 euro. Gelet op de drankjes en hapjes die de studenten tijdens de dagen zullen kopen, kan het volgende week voor veel studenten flink in de papieren lopen.

“Dat is altijd zo geweest”, zegt Hartstra. “In 2019 kostte een ticket voor vijf dagen 62 euro, dus het is nu maar 3 euro duurder. Wij gaan niet over de ticketverkoop van de verenigingen, die verschillen nogal per vereniging. Maar uit onze enquête bleek dat de introductie door veel ouders van studenten wordt betaald. Het is een enorm evenement, we kunnen het niet voor niets doen.”

‘Uit onze enquête bleek dat de introductie door veel ouders van studenten wordt betaald’

Hoogtepunten in het programma? Hartstra vindt alles de moeite waard, maar dat er voor het eerst een openluchttheater in het Vondelpark is, vindt hij bijzonder én dat er eindelijk weer een eindfeest mag zijn. “Maar het allerbelangrijkst is dat uit al die activiteiten iets moois als groep ontstaat. Dat mensen op elkaar ingespeeld raken. Ook wat de begeleiders betreft, dat als een groep ondanks de strakke programmering behoefte heeft aan een lunchpauze in het park, de begeleiders daar ruimte voor vinden. Dat als er een gat valt, er iets kan worden geïmproviseerd.”

Eenzame studenten

Eenzaamheid is een steeds terugkerend motief in het studentenleven. Heeft de organisatie van de VU Introductiedagen nog gedacht aan studenten die buiten de boot vallen tijdens de dagen? “Een begeleider voelt wel aan als er iets met iemand is, omdat hij stil is of juist heel veel praat, dan pikt hij dat wel op en wordt er even gepraat. Als er dan echt iets is, hebben we de begeleiders op het hart gedrukt, stuur zo iemand dan naar ons.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.