Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Campus
& Cultuur

Hoogleraren roepen op tot boycot opening academisch jaar

Drie afdelingshoofden van de faculteit der sociale wetenschappen roepen in een brief op tot het boycotten van de opening van het academisch jaar, maandag 3 september. Ze doen dit uit protest tegen de voorgenomen bezuinigingen van het college van bestuur.

Het gaat om Thijl Sunier, hoofd van de afdeling sociale en culturele antropologie, Henk Overbeek, hoofd politicologie en Willem Trommel, hoofd bestuurskunde. De drie schrijven dat er volgens hen geen reden is voor feestelijkheden in het licht van de bezuinigingen.

De VU wil 33 miljoen euro besparen door 450 voltijdsbanen te schrappen bij de ondersteunende diensten, waardoor volgens de afdelingshoofden niet alleen de druk op het overblijvende ondersteunende personeel zal worden opgevoerd, maar ook die op docenten en onderzoekers, wat ten koste zal gaan van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek.

Ook vrezen de ondertekenaars dat veel kleinschalige studies zullen verdwijnen in dienst van de ‘massaproductie van diploma’s.’

Het thema van de opening van het academisch jaar is ‘Verbeelding Gezocht’. Sunier, Overbeek en Trommel vragen zich af of het bestuur daarmee bedoelt dat medewerkers zich moeten verbeelden dat de bezuinigingen noodzakelijk zijn, of dat de kwaliteit van het onderwijs en het onderzoek niet zal lijden onder de ‘efficiency targets’.

De hoogleraren vinden de viering van de opening van het academisch jaar ‘ongepast’ en roepen medewerkers en studenten op er niet heen te gaan, en in plaats daarvan naar de alternatieve opening te komen.

Het protest tegen de reorganisatieplannen werd tot nu toe vooral geleid door een groep VU-medewerkers die zich ‘Verontruste VU’ers’ noemen. Dit is de eerste keer dat drie hoogleraren zich zo nadrukkelijk uitspreken tegen de plannen. Er zijn wel hoogleraren die een petitie van de Verontruste VU’ers hebben ondertekend.

In april al stapte hoogleraar kunstgeschiedenis Wouter Davidts op uit onvrede met het bezuinigings- en inkrimpingsbeleid aan de VU.

(Op de foto: Thijl Sunier bij zijn inaugurele oratie in november 2009)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.