Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Hoogbegaafd en toch onvoldoendes

Een van de tien studenten die bij studentenpsycholoog Aniko Kiss aankloppen, heeft een hoog IQ en toch slechte cijfers. Dat schrijft Advalvas-redacteur Floor Bal deze week in het magazine. Een enkeling haalt zelfs de tentamens niet omdat de vragen te simpel zijn.

Blokken

Volgens arts en psycholoog Noks Nauta van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen is een van de redenen voor de slechte resultaten dat slimme studenten teleurgesteld raken, omdat hun studie makkelijker is dan ze hadden verwacht.

Maar er zijn meer redenen: hoogbegaafde studenten hebben nooit hoeven blokken en zijn gewend dat ze alleen maar even vlak voor een tentamen het boek in hoeven kijken. Dat werkt vaak niet meer op de universiteit. Het advies voor hoogbegaafde studenten is dan ook: leer meer en begin op tijd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.