Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 april 2024

Campus
& Cultuur

Hogescholen steunen studentenprotest

De Vereniging Hogescholen steunt het ‘treinprotest’ voor het behoud van de ov-studentenkaart. Ook de basisbeurs moet blijven, vindt voorzitter en D66-senator Thom de Graaf. Vandaag rijdt er een speciale actietrein langs studentensteden om te protesteren tegen het versoberen van de ov-studentenkaart en het afschaffen van de basisbeurs. De Vereniging Hogescholen steunt de studenten.

Bedreiging

De bezuinigingsplannen zijn “een rechtstreekse bedreiging voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs”, schrijft Thom de Graaf samen met Jorien Janssen van de Landelijke Studenten Vakbond in dagblad Trouw. In hun opiniestuk – waarvan een uitgebreide versie met meer ondertekenaars op de website van de Vereniging Hogescholen staat – herhalen ze hun argumenten.

Stijgende kosten

Ze verwachten dat er uiteindelijk vijftienduizend studenten minder in het hbo zullen rondlopen als de studiekosten stijgen. Nu al hebben afgestudeerden gemiddeld tienduizend euro studieschuld. “Een leenstelsel, zoals de politiek dat voor ogen heeft, zal die schuld verder opjagen. Vooral jongeren uit lagere inkomensklassen zullen hierdoor afhaken.” 

Goed nadenken

Niet iedereen is ervan overtuigd dat er minder jongeren aan een opleiding gaan beginnen als het onderwijs duurder wordt. Dat effect zou weer wegebben. Bovendien zouden de kosten ervoor zorgen dat studenten beter over hun studiekeuze gaan nadenken.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.