Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

Hoe loopt Lucas? (3)

Lucas Nieuweboer (22) is hardloper en masterstudent hydrologie. Zijn droom: uitkomen voor Nederland op de 3000 meter steeplechase op het EK in Lille deze zomer. Maar daarvoor moet hij zich eerst kwalificeren.

“Dit had ik niet verwacht. Alles voelde goed, maar tijdens de race ging het gewoon niet. Ik was niet in vorm. Ik sprong niet lekker, daar begon het mee”, vertelt Nieuweboer over de wedstrijd in het Belgische Oordegem, waar hij zich afgelopen weekend had moeten kwalificeren voor het EK.

‘Als je niet lekker over de hordes gaat, moet je steeds weer opnieuw snelheid maken’

Geen EK

“En als je niet lekker over de hordes gaat, dan kom je niet goed neer en moet je elke keer weer opnieuw snelheid maken. Dat is slopend, dan kom je aan het eind tekort.” Nieuweboer klinkt mat. Hij is er nog steeds beduusd van dat de wedstrijd die zijn race had moeten worden niet lekker liep.  En dat hij dus niet naar het EK mag komende zomer.  Hij liep 9.19 op de drieduizend meter hordes. De snelste Nederlander liep 8.51.  Dus gaat hij en niet Nieuweboer Nederland vertegenwoordigen in het landenteam. Aan zijn voorbereiding lag het niet. Nieuweboer heeft de afgelopen tijd intensief getraind. Maar de vorige wedstrijd liep ook al niet helemaal zoals Nieuweboer had gehoopt, maar dat was een oefenwedstrijd. Nu was het ‘voor het echie’.

Camping

“Misschien was ik toch te vermoeid, door het veldwerk, door de warmte van de afgelopen week. Ik weet het gewoon niet.” Nieuweboer zit nog steeds in Luxemburg, waar hij zijn veldwerk doet voor zijn studie hydrologie. Een medestudent en goede vriend reed hem afgelopen zaterdag naar Oordegem en weer terug naar de Luxemburgse camping waar de studenten voor een maand wonen.

Imponeren

Nieuweboer bleef de dag ervoor in de schaduw, hij had zich niet te veel ingespannen, was redelijk uitgerust, dacht hij.  De wedstrijd was pas om tien uur ’s avonds, dus de hitte direct de schuld geven, kan hij ook al niet.
En toen liep het gewoon niet. Hij had last van de andere lopers, het was druk. Er stonden dertig mannen aan de start, onder wie een aantal heel goede lopers uit allerlei landen, misschien heeft hij zich daardoor te veel laten imponeren.
Hij merkte het al bij de eerste horde. De waterbak daarna ging ook niet lekker. Elke keer afremmen, elke keer weer opnieuw beginnen. Hij was kapot aan het eind.

‘Ik weet dat ik het kan’

Gewoon balen

Of hij het na de wedstrijd op een drinken heeft gezet? “Nee, we waren pas om half drie ’s nachts thuis. Ik was uitgeput”, vertelt Nieuweboer. “Het is gewoon balen”, zegt hij. “Ik weet dat ik het kan. De trainingen lieten zien dat ik in vorm ben en onder de negen minuten kan uitkomen. En als dat er dan tijdens de wedstrijd niet uitkomt, als je net dat laatste stapje niet zet, dan is dat gewoon balen.”
Maar Nieuweboer geeft niet op. Op het NK  op 17 juli wil hij revanche.  Dan wil hij laten zien wat hij kan.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.