Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 september 2024

Campus
& Cultuur

Hoe Europees is de VU-campus? Een rondvraag

Terwijl de VU nog in de ban is van de studentenraadsverkiezingen, staan de Europese Verkiezingen ook alweer voor de deur. Maar leeft Europa een beetje op de VU-campus? Advalvas ging eens poolshoogte nemen.

“Zonder de EU zou ik nooit probleemloos een MBA aan de VU kunnen volgen,” zegt Michael Sammer (24). De ‘Oostenrijker van Europa’, zoals hij zichzelf beschrijft, doelt op de Erasmusbeurzen die studenten in staat stellen overal binnen Europa te studeren of stage te lopen. Sammer wijst erop dat “de grote landen de kleintjes moeten helpen”. Hij benadrukt de dat gemeenschappelijke problemen waar Europa mee kampt alleen gezamenlijk kunnen worden opgelost en gelooft dat de Groenen Europa in deze taak goed kan leiden.

Europese samenwerking

Dat Europese samenwerking van enorm belang is, onderschrijft ook docent econometrie Michael Massmann (40). “Als je bedenkt dat in geglobaliseerde tijden formaat erg belangrijk is, hebben de kleine Europese landen elkaar hard nodig om het internationale spel mee te kunnen spelen”, stelt de docent Econometrie, een Duitser van afkomst met diploma’s van de University of Oxford en een carrière in Nederland. Massmann vindt Martin Schulz, Leider van de Socialisten & Democraten (S&D), een geschikte kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie “vanwege zijn opstelling en gematigde opvattingen” en ziet een Europa voor zich dat nauw samenwerkt en dicht bij de mensen staat.

Binding met de mensen

En het is juist de binding met de mensen waar het ‘m aan schort, meent Erasmusbeurs-student politicologie Apolline Caudron (19). “Door alle bureaucratie zie je soms echt door de bomen het bos niet meer.” Niet alleen moet Europa veel transparanter worden, ook politieke integratie vormt een knelpunt. Caudron is een groot voorstander van sociale integratie. “Andere landen kunnen ten slotte wel eens een heleboel opsteken van Frankrijk”, zegt de uit Bordeaux afkomstige vrouw, “en omdat economische samenwerking een groot goed is, ga ik op de Union pour un Mouvement Populaire (UMP) stemmen.”

Veiligheid en controle

Voor Soemeya Azaabal (20, Engelse taal en cultuur) is politieke samenwerking juist wel erg gewenst. “Het geeft mij een gevoel van veiligheid en controle”, zegt ze. Toch lijkt bij haar het Europagevoel te ontbreken. “Ik voel me meer verbonden met Nederland en heb niet het idee dat Europa mijn leven direct beïnvloedt” Ze denkt niet dat ze gaat stemmen, maar áls ze zou gaan stemmen, zou dat zijn op één van de partijen die haar voorkeur verdienen bij de nationale verkiezingen: GroenLinks of PvdA.

Nederlandse export

Sociologiestudenten Kyra Gevaerts (23), Ilse de Vries (20) en Casper Gilthay Veth (18) gaan alle drie PvdA stemmen. Ze beginnen weliswaar met een klaaglied over Europa, maar gaan al gauw over op een relativering. “Zonder Europa gaat Nederland echt koppie onder”, zeggen ze. Driekwart van de Nederlandse export gaat immers naar EU-landen en deze handel levert de schatkist jaarlijks 120 miljard euro op.

Massale weerstand

Premasterstudent Antropologie Menno van der Bos (22) ziet het ook zo. “Uit de EU stappen, zoals sommige mensen willen, is het domste wat je kunt doen. Gelukkig zal het ook nooit gebeuren, gezien de massale weerstand vanuit de samenleving.” Goed, het gaat wel eens mis in het Europese Parlement, maar Van der Bos vindt het toch belangrijk om verdere Europese samenwerking te steunen. Dat hij gaat stemmen is zeker, hij maar moet zich nog wel goed inlezen om een gedegen keus te kunnen maken. Toch weet Van der Bos het stiekem al: het wordt een keus tussen D’66, ChristenUnie, CDA en PvdA.

Algemene desinteresse

Ondanks allerlei voordelen die Europese burgers uit het project kunnen trekken, snapt een medewerker van het International Office van de VU, die liever anoniem blijft, de voorspelde lage opkomst wel. “Dit heeft te maken met hoe en óf Europa wel in de media komt”, zegt zij. “De media en politici zijn zelf schuldig aan de algemene desinteresse als het op Europa aankomt. “Zij moeten er meer aan doen om burgers bij Europa te betrekken, dan komen de stemmers wel opdagen.” Zij gaat zelf GroenLinks stemmen.

Meer macht en bevoegdheden

“Stemmen moet je doen om het stemmen zelf”, benadrukt een rechtenstudent (21).* “Het zou zonde zijn zo’n belangrijk recht links te laten liggen. Vooral als je nu je stem kunt laten horen en kunt aangeven hoe jij wilt dat Europa zich ontwikkelt; ook als je niets van Europa moet hebben”, voegt ze toe. Ze denkt dat Europa meer macht en bevoegdheden moet krijgen om ‘belangrijk’ genoeg te zijn zodat burgers zich uit zichzelf naar de stembus bewegen. Deze student is voor toenemende Europese samenwerking en gaat progressief liberaal stemmen. Ze twijfelt alleen nog tussen GroenLinks en D’66.

* update 10 juli 2018: de student die als laatste aan het woord komt in dit bericht, wil bij nader inzien niet dat haar politieke voorkeur online bekend is. Wij hebben haar naam verwijderd, mee vanwege onduidelijkheid over eventueel indertijd beloofde anonimiteit.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.