Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Historisch Documentatiecentrum gered door theologen

Goed nieuws voor het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden). De faculteit Godgeleerdheid zorgt ervoor dat het HDC zijn directeur en een restje wetenschappelijk personeel kan behouden. In de oorspronkelijke reorganisatieplannen van de universiteitsbibliotheek ging er geen geld meer naar het HDC. Alles zou uit externe middelen betaald moeten worden. Uiteindelijk besloten het CvB en de faculteit Godgeleerdheid dat dat wel erg cru was.

Bijzondere achtergrond VU

Terecht, vindt directeur George Harinck. “Het HDC is een manier om de bijzondere achtergrond van de VU levend te houden. Ook stellen veel mensen in het land er belang in.”

De redding betekent niet dat het HDC helemaal niet door bezuinigingen getroffen wordt. Door natuurlijk verloop verdwenen drie wetenschappers; hun functies worden niet opnieuw ingevuld. Harinck, die hoogleraar is, is met een wetenschappelijke aanstelling van 0.5 fte de enige onderzoeker die overblijft.  “We zijn hiermee veertig procent van ons personeel kwijt. We moeten nu nadenken hoe we alles in de lucht houden.” Alle archivarissen blijven gewoon in dienst: zij worden door de universiteitsbibliotheek betaald.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.