Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Het kan, hoogleraar zijn en een gezin erbij

Hoe combineer je kind en carrière? Die vraag is mogelijk een van de grootste hobbels voor vrouwen op de weg naar een toppositie in de wetenschap. Maar er zijn genoeg mannelijke hoogleraren die ook kinderen hebben. Hoe doen zij dat?

“Mijn promotor voorspelde een vroeg einde van mijn wetenschappelijke carrière toen ik na mijn promotie vier dagen ging werken als docent”, vertelt hoogleraar bedrijfsinformatica Hajo Reijers, vader van een zoon en dochter. “Maar ik heb het toch gedaan, tot mijn tweede kind op de kleuterschool zat.” En hij bewijst: ook als parttimer kun je hoogleraar worden.

Al in bed

Hoogleraren Ben Crum (politicologie) en Jeroen Aerts (water en risico) gingen niet minder werken toen ze kinderen kregen, maar wel anders. Meer in de avonden en weekenden. “Sinds de kinderen kan ik niet meer een nacht doortrekken en daarna weer bijslapen”, zegt Crum, die twee dochters heeft. “Ik druk nu vaker na de deadline op de verzendknop.”

Aerts, vader van twee tieners, is voor zijn gevoel weleens tekortgeschoten als ouder. “Vooral toen ze klein waren. Dan kwam ik soms thuis als ze al in bed lagen en hadden ze me niet kunnen vertellen van wat ze die dag hadden meegemaakt.”

Lees de volledige interviews met de hoogleraren in Advalvas Magazine, editie 6.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.