Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 juni 2024

Campus
& Cultuur

‘Het doel van VU Family is dat je er later ook wat aan hebt’

De VU is een studentenclub rijker, VU Family. ‘Onze vereniging wil dat álle studenten zich thuis voelen op de VU en richt daarvoor families van studenten op’, aldus bestuurslid Nawid Farhad.

Families? Wat bedoel je daarmee?
“Families zijn groepjes van vier tot vijf studenten met diverse achtergronden. Als leider is er een ouderejaars, die is het aanspreekpunt voor de eerstejaars in de familie. Eerstejaars willen netwerken, om te leren hoe het studentenleven en het universitaire leven werken. De ouderejaars helpt ze daarbij.”

VU Family

VU Family is opgericht met een subsidie van Students4Students, een campagne voor inclusief onderwijs. De vereniging is voor iedereen, als je maar interesse hebt om verschillende culturen te leren kennen en om deel te worden van een community. VU Family wil ongeveer elke maand een evenement gaan organiseren, van diners en netwerkworkshops tot trainingen om betere academische teksten te schrijven.

VU Family is te vinden op Facebook en Instagram.

Is het vooral voor studenten van wie de ouders zelf niet gestudeerd hebben?
VU Family wil een warm thuisgevoel creëren voor álle studenten. Maar de eerstegeneratiestudenten zijn wel een belangrijke doelgroep. Zij hebben niet van hun ouders meegekregen wat studeren is, alles wat om de colleges heen gebeurt. Een belangrijk doel is dat zij minder uitvallen in het eerste jaar, door hen zich te laten thuis voelen, te leren netwerken en sneller de academische vaardigheden te leren.”

Netwerken is daar belangrijk voor?
“Met alleen goede cijfers kom je tegenwoordig niet ver, het gaat om alle extra’s op je cv. Met netwerken kom je ver, want your network is your net worth. Het doel van VU Family is dat je er later ook wat aan hebt, na je studententijd. Aan je netwerk heb je ook veel op de arbeidsmarkt.”

Er zit ook een diversiteitsaspect aan, toch?
“Met VU Family willen we inderdaad diversiteit aanmoedigen op de VU. Een familie bestaat uit studenten met verschillende achtergronden, zodat er meer verbintenis komt tussen hen en meer diversiteit. Amsterdam is een van de meest diverse steden in de wereld. Die moet ook vertaald worden naar de universiteit.”

Maar als het gaat om diversiteit, waarom richt je dan een apart clubje op?
“Veel van onze leden voelen zich niet altijd thuis bij traditionele studie- en studentenverenigingen. Voor sommigen is de drempel te hoog om erbij te horen en sluiten de activiteiten niet altijd aan bij hun interesses. Wij willen dat iedereen zich welkom voelt om succesvol de studententijd door te brengen. We zien onszelf niet als apart clubje, meer als een leuke aanvulling op de bestaande verenigingen.”

Heb je zelf moeite gehad om te wennen op de universiteit?
“Ik praat wel makkelijk, dus ik kon vrij goed aarden. Maar ik ben geboren in Afghanistan, mijn ouders hebben allebei niet gestudeerd. Ik kan me daarom voorstellen dat eerstegeneratiestudenten zich minder thuis voelen op de universiteit. Met naar colleges en de werkgroepen gaan, haal je je vakken wel. Maar het gaat ook om jezelf ontwikkelen, mensen leren kennen, ook voor later.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.