Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Campus
& Cultuur

Het bruist niet echt qua actie, aan de VU

“Zijn we straks bereid om de volgende stap te nemen, om straks tegen Jaap Winter te zeggen: ‘Tot hier en niet verder’?” roept Mark Peters, voorzitter van Abvakabo VU, door zijn megafoon. “Ja!” klinkt het dapper uit een keel of drie.

Zo’n vijftig mensen hebben zich verzameld in de ontvangsthal van het VU-hoofdgebouw, voor de VU-boekhandel. Er worden twee spandoeken opgehangen, één van de FNV, één van de Verontruste VU-medewerkers. Iemand van de FNV, Ruud heet hij, roept de aanwezigen op “niet aan de kant” te blijven staan, lid te worden van de FNV. Want “het is mooi dat er iets ontstaat.”

Remmende voorsprong

Toch mist er iets van de opwinding, van de energie van het Maagdenhuis, dat de inspiratie is voor deze medewerkersbijeenkomst. Er wordt in overvloed gemopperd aan de VU, over reorganisatie en ontslagen, flexcontracten en bezuinigingen, maar de bezetting van het Maagdenhuis, elders in dezelfde stad, lijkt op de VU-campus nauwelijks te leven.

Misschien is het de wet van de remmende voorsprong: de Verontruste VU’ers waren de eersten in het land die het verzet tegen rendementsdenken en het autoritaire bestuur van de universiteit landelijk onder de aandacht brachten. Het begrip koekjesfabriek is op de VU-campus gemunt.

Dialoog voeren

Maar nu? De universitaire studentenraad, bijvoorbeeld, besloot gisteren na veel wikken en wegen een reactie op de acties naar buiten te brengen. Dat ze het in eerste instantie wel rigoureus vond, maar dat het goed is dat er nu aandacht is voor bepaalde kwesties en dat vooral “de dialoog” moet worden gevoerd.

De VU-medewerkers spelen het iets harder. “Alle ontslagbedreigden aan de VU, dat moeten worden gestopt en teruggedraaid, laten we dat als keiharde eis stellen”, roept iemand. “Laten we samen gaan strijden voor een betere VU”, roept student en Internationaal socialist Thomas Hofland. Dimitri Pavlopoulos, docent sociale wetenschappen, roept dat het college van bestuur steeds toezeggingen heeft gedaan, “maar er gebeurt niets!”

Snoepjes en pamfletten

Er wordt geageerd tegen het rendementsdenken, en de flexibele schil. Er worden snoepjes uitgedeeld en pamfletten.””Kom de volgende keer in groten getale!” roept Peters.

En dan houdt iedereen het wel een beetje voor gezien.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.