Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Campus
& Cultuur

Help! Er gaat een vrouw studeren!

De rechtenfaculteit van de VU, in het jaar 1905. Segrina Luiksje ’t Hooft schrijft zich als eerste vrouwelijke student in voor een rechtenstudie. Dat was schrikken. Nog maar zeven jaar eerder sprak  theoloog G.H.J.W.J Geesink de volgende legendarische woorden:  ‘Het is mijn hartgrondige wensch, dat de Vrije Universiteit van het meedoen aan een dergelijk ontvrouwelijking der vrouw, te allen tijde bewaard moge blijven; aan het krankheidsverschijnsel der zich intellectueel man voelende vrouw nimmer schuld moge dragen.’

130 jaar rechten

Dat is een van de mooie anekdotes uit Ridders van het Recht, de juridische faculteit van de Vrije Universiteit 1880 – 2010. Vrijdag werd het boek gepresenteerd,  na afloop van het afscheidscollege van hoogleraar politieke geschiedenis  Jan de Bruijn: een van de auteurs van het boek en jarenlang directeur van het Historisch Documentatiecentrum voor het Protestantisme. In totaal hebben twintig auteurs een bijdrage geleverd. De redactie was in handen van hoogleraren Jan de Bruijn, Sjoerd Faber en Arend Soeteman.

Mannen kweken

De titel verwijst naar een uitspraak van een van de eerste studenten van de faculteit, R.J.W. Rudolph. Die zei in een toespraak in 1898 onder meer. ‘De juridische faculteit der Vrije Universiteit moet de mannen kweeken, die zich als ridders van het recht rondom den troon der heilige gerechtigheid scharen.’

Na Luiksje ’t Hooft meldden zich in 1919 nog twee vrouwen aan: A.S. Staalman en D.Bavick. In 1939 telde de faculteit 400 studenten onder wie 25 vrouwen. Vandaag: drieduizend studenten, van wie 65 procent vrouw.

Primeur

De faculteit had ook de primeur van de eerste vrouw die aan de VU promoveerde:  Gezina  van der Molen, in juni 1937. Zij werd ook de eerste vrouwelijke professor aan de VU in 1949. In november 1937 promoveerde ook Fenna Diemer-Lindeboom aan de Rechtenfaculteit.

Toponderzoekers

Niet dat het vanaf toen goed gesteld was met de positie van vrouwen aan de faculteit. De volgende vrouw die hoogleraar werd, kwam pas in 1966, Dimitra Kokkini-Iatridou. Na haar vertrek in 1986 was er weer geen enkele vrouw prof bij de faculteit en dat vond het bestuur in 2001 iets te gortig. Dat stelde toen zeven vrouwen in deeltijd aan als hoogleraar. Onder wie de latere decaan Anja Oskamp. Twee anderen, Catrien Bijleveld en Pauline Westerman, zijn inmiddels lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, wat alleen weggelegd is voor toponderzoekers. En inmiddels is alweer bijna vier jaar Elies van Sliedregt decaan. Maar zij heeft aangekondigd dit jaar te stoppen met het decanaat.

Binnenkort verschijnt op deze site een uitgebreidere recensie van het boek, dat in de VU-boekhandel verkrijgbaar zal zijn.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.