Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Johan Sturm en een druk gesticulerende Erik Scherder bij de vleugel in de Amstelzaal

Heilzame muziek moet mensen naar heilzaam groen lokken

De Vrienden van de Botanische Tuin Zuidas, voorheen de Hortus, hebben het VUmc een fraaie witte vleugel geschonken en die in de Amstelzaal van het ziekenhuis geplaatst. Goed voor patiënten en medewerkers, vertelde hersenprof Erik Scherder vanmiddag bij de officiële overdracht van de piano.

Tal van studies bewijzen het: muziek werkt heilzaam. Je krijgt er een dopaminestoot van die uitspruit naar de prefrontale cortex en vandaar afdaalt naar de lager gelegen gebieden in de hersenen, waar angst en stress ontstaan. Die worden daardoor tot bedaren gebracht.

Zo legde Scherder het althans uit. “Muziek is geen medicijn”, zei hij, “maar kan wel degelijk helpen.” Daarom wordt er in steeds meer ziekenhuizen geëxperimenteerd met muziek, bijvoorbeeld door kinderen met kanker met muziekinstrumenten te laten spelen. Of door muziek te laten horen in de wachtkamer van het Alzheimer Centrum. Het genre schijnt niet eens zoveel uit te maken, alleen heavy metal veroorzaakt meer stress in plaats van minder, vertelde Scherder.

Verrijkte omgeving

In de Amstelzaal van het VUmc mag iedereen, die zin heeft, op de vleugel spelen die daar al een paar maanden staat. De Vrienden van de Botanische Tuin Zuidas hebben voor die plek gekozen omdat je via de Amstelzaal door kunt lopen naar de Botanische Tuin, die ook goed is voor patiënten en medewerkers. Het is volgens Scherder een ‘verrijkte omgeving’ die inspireert en de creativiteit stimuleert.

Scherder vindt dat medewerkers vaker een wandeling door de tuin moeten maken. “Dat is niet jatten van de baas zijn tijd, maar een manier om je brein fit te houden.” Muziek zou ook vaker op de werkvloer moeten klinken volgens hem. Dat is niet frivool, maar komt de productiviteit ten goede.

De vleugel is betaald van donaties aan de Vrienden van de Botanische Tuin Zuidas. “Een manier om de aandacht te vestigen op de tuin”, zegt Vriend Johan Sturm. Het helpt volgens hem, want de tuin krijgt steeds meer bezoekers. Medewerker Hans Vissers van de Botanische Tuin laat de weg van de Amstelzaal naar de tuin zien. Die is nu nog weinig aantrekkelijk en omgeven door bouwputten en hijskranen, maar er moet een groene haag komen die de gang naar de tuin veraangenaamt.

Klaterend water

Eenmaal in de tuin kunnen patiënten er relaxen, kinderen kunnen er spelen, er is overal groen en het geluid van klaterend water. Je kunt er zelfs bedden met patiënten erin naartoe rijden.

De tuin wordt ook gebruikt voor wandelende vergaderingen. Scherder vertelt dat Obama dat ook deed toen hij president was. Niet hier natuurlijk, maar in de tuin van het Witte Huis. De veranderende omgeving werkt stimulerend en is goed voor de ontspruiting van nieuwe, frisse ideeën.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.