Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Campus
& Cultuur

Hbo’er doet het goed in de master

Je kunt maar beter via het hbo instromen in een master, want de kans dat je het dan haalt is groter. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit.

Premasterstudenten, waarvan negen van de tien van het hbo komen, blijken de ideale masterstudenten. Ze studeren vaker af binnen de tijd die voor een master staat en vallen ook minder vaak uit dan studenten die via een wetenschappelijke bachelor de master instromen.

Met gegevens uit Student Analytics analyseerde de VU hoe lang premasterstudenten en wo-bachelorstudenten over hun master doen en hoe vaak ze stoppen met hun studie. Over vijf jaar begonnen in totaal ruim 23 duizend masterstudenten aan een master op de VU en vijftien procent daarvan kwam binnen via de premaster.

Binnen de termijn

Meer dan de helft van de premasterstudenten studeert netjes binnen de gestelde termijn af in de master. Van de studenten die een wetenschappelijke bachelor als vooropleiding hebben zijn dat er minder dan één op de drie. Binnen een jaar na de gestelde termijn is al negentig procent van de premasterinstromers afgestudeerd, tegenover zo’n zeventig procent van de wetenschappelijke bachelors.

Premasters studeren eerder af in de master
Bron: Student Analytics

Ook is er verschil in uitval. Minder dan één op de vijfentwintig premasterstudenten die instroomt valt in het eerste, tweede of derde jaar dat ze de master doen uit. Voor de wo-bachelors is dat één op de tien.

Premasters evalueren

Het onderzoek is gedaan in opdracht van een commissie die de premasters evalueert. Die zijn sinds een aantal jaar vernieuwd tot programma’s van een half jaar. Omdat de VU geen vergoeding krijgt van het Rijk voor premasterstudenten, en de VU het onderwijs dus bijna helemaal voor eigen rekening neemt, is het extra belangrijk te weten hoe ze het doen.

“Ik had zelf al eens in Excel dit soort cijfers zitten uitrekenen”, zegt commissievoorzitter Gerhard van de Bunt. “Daar kwam iets soortgelijks uit, dus het resultaat is voor ons geen grote verrassing. Maar er kan wel nog het een en ander verbeteren aan de premasters. Bijvoorbeeld door beter samen te werken met hbo’s.”

Het advies van de evaluatiecommissie komt voor de zomer uit.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.