Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 december 2024

Campus
& Cultuur

Godgeleerdheid blijft aparte faculteit

De faculteit Godgeleerdheid blijft een aparte faculteit. Er was even sprake van dat de faculteit zou samengaan met Letteren en Wijsbegeerte in de faculteit Geesteswetenschappen, maar dat gaat niet door.

Het college van bestuur volgt met dit besluit het advies van een interne werkgroep. Twee hoogleraren van de faculteit, de directeur bedrijfsvoering, een student en een externe adviseur onderzochten daarin de afgelopen maanden hoe wenselijk een fusie met Geesteswetenschappen is en kwamen tot de slotsom dat de faculteit beter autonoom kan blijven.

Europese samenwerking

“Theologie en de VU hebben belang bij een aparte positionering”, zegt rector Frank van der Duyn Schouten. “Omdat de faculteit niet maar één kerk als doelgroep heeft, maar allerlei verschillende christelijke kerken, andere religieuze stromingen en ook het maatschappelijk veld, vergt het de nodige bestuurlijke energie om met al die partijen contacten te onderhouden. Bovendien is het voor die partijen belangrijk dat zichtbaar is hoe de VU wetenschappelijk en maatschappelijk omgaat met theologie en dat vermindert als de faculteit wordt ondergebracht in de faculteit Geesteswetenschappen.”

Van der Duyn Schouten noemt daarnaast het positioneren van de klassieke theologie als aparte tak van wetenschap als argument om de faculteit de behouden, en de beweging van een aantal universiteiten in Europa om de theologie prominent in het vaandel te voeren, waaronder Londen, Heidelberg en Straatsburg. Met een aparte faculteit heeft de VU een overtuigende positie voor samenwerking op Europees niveau, aldus de rector.

Bedrijfsvoering samenvoegen

De keus voor een zelfstandige faculteit is in het licht van de reorganisaties, bezuinigingen en fusies op de VU minder vanzelfsprekend. De oude faculteiten Letteren en Wijsbegeerte zijn al gefuseerd tot Geesteswetenschappen en Pedagogiek en Psychologie gaat binnenkort officieel samen met Bewegingswetenschappen.

“De faculteit heeft inderdaad op de VU een kleine omvang en je kunt besparen met een decaan en directeur bedrijfsvoering minder”, zegt Van der Duyn Schouten. “We gaan daarom kijken of in de toekomst de bedrijfsvoering van Godgeleerdheid samengevoegd kan worden met andere faculteiten.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.