Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Globetrotten op de VU-campus

De Israëlische en de Palestijnse ambassadeur in Nederland komen naar de VU International Day op dinsdag 29 oktober. Ze spreken dan in de Aurora-zaal op een seminar over de rol van universiteiten en studenten in het verbeteren van de relatie tussen Israël en de Palestijnse gebieden.

“In Israël en de Palestijnse gebieden zijn de universiteiten enorm gepolitiseerd”, zegt Wim Haan van Dialoog@VU, die deze dag organiseert. Haan kent de situatie omdat hij regelmatig in Israël komt, onder meer in het kader van de jaarlijkse studiereis voor VU-studenten van Dialoog@VU.

Arabische olielanden

“Palestijnse studentenverenigingen zijn bijvoorbeeld allemaal gelieerd aan een politieke bewegingen, van Hamas tot Al Fatah en de Israëlische overheid bemoeit zich met de interne aangelegenheden van de Israëlische universiteiten. De vakgroep politicologie van de Ben-Gurion-universiteit is bijvoorbeeld wegbezuinigd omdat hoogleraren daar te kritisch waren over de regering.”

“De Palestijnse Bir Zeit-universiteit op de Westelijke Jordaanoever is gevestigd in prachtige nieuwe gebouwen, maar wel betaald met geld uit Arabische olielanden”, vertelt Haan. “En omdat de Westelijke Jordaanoever nogal geïsoleerd is, wordt de academische interactie ook sterk bemoeilijkt. Het niveauverschil tussen Palestijnse en Israëlische universiteiten is enorm.”

Sociale en politieke verandering

In het licht van die kwesties, de politisering van de universiteiten en de academische vrijheid bekijken de ambassadeurs de rol van universiteiten als ‘change-agent’. Gaat het alleen om de ‘empowerment’ van de eigen mensen of wordt de huidige generatie studenten opgeleid tot mensen die voor sociale en politieke verandering zorgen?

Behalve de ambassadeurs spreken ook Vrije Schrijver aan de VU P.F. Thomése en studenten uit Israël en de Palestijnse gebieden.

Vijftig procent zwarte studenten

Maar er is meer: Seminars zijn er ook over Zuid-Afrika, waarmee de VU al sinds de oudheid een innige relatie heeft. Sinds de afschaffing van de Apartheid is daar veel veranderd, maar hoe werkt dat uit in de praktijk? Haan: “Aan de universiteiten speelt bijvoorbeeld een taalprobleem tussen Engels- en Afrikaanssprekenden en bovendien zijn universiteiten verplicht vijftig procent zwarte studenten op te nemen, wat betekent dat ze in veel gevallen zelf het hoge collegegeld en de verblijfskosten voor die studenten moeten betalen.”

Grote inspirator voor het diversiteitsbeleid aan de VU is de Amerikaanse UCLA (University of California, Los Angeles). Beide willen een niet-elitaire universiteit zijn (universiteit voor kleine luyden, noemde de VU dat vroeger) die niettemin hoge eisen stelt aan de inzet en intellectuele vaardigheden van hun studenten. “Hoe pakt dat uit in ons land van de zesjescultuur en in een land als de VS waar de UCLA jaarlijks zesduizend buitengewoon gemotiveerde studenten selecteert uit honderdduizend gegadigden, vraagt Haan zich af.

Dan zijn er nog debatten in Agora-zaal 1, over de VU en de internationale arbeidsmarkt, met rector Frank van der Duyn Schouten, over onderzoek in een internationale – en dus multiculturele – context met rechtendecaan Elies van Sliedregt en over de toekomst van de VU als internationale academische instelling, met decaan Anton Hemerijck van Sociale Wetenschappen.

Zinnenprikkelend India

De ‘oude’ Wil Weg Dag, een informatiemarkt voor studenten die een buitenlandse studie of stage overwegen, wordt ’s middags gehouden in de TenT-hal en heet nu de International Study Fair. Bedrijven, universiteiten en organisaties uit binnen- en buitenland hebben daar een stand. Buitenlandse studenten aan de VU richten er stands in om hun eigen land te presenteren. Uit ervaring weten we dat daar dus gedronken, gedanst en lekker gegeten kan worden, helemaal in de sfeer van gemoedelijk Tsjechië, gastvrij China of zinnenprikkelend India.

Er zijn workshops in de Stoa-zaal op de tweede verdieping van het hoofdgebouw: een over praktische kanten van een studie in het buitenland: de aanvraagprocedure, beurzen, huisvesting, enzovoort. De andere workshop wordt gegeven door de ‘internationale toptrainer’ Ben Hendrix en gaat over de student van de 21ste eeuw.

Pre-Winter Festival

De VU International Day (dinsdag 29 oktober) sluit af met muziek, dans en eten en drinken.

>Een wijnproeverij

>Gratis cappuccino

>Cateraar The Food Line-up verzorgt drie wereldgerechten

>Optredens van de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira, jazzmuzikante Karsu, de DJ-groep Girls Love DJ’s

> De klapper op het feest is de internationaal vermaarde DJ Kenneth G.

> Kaartjes voor dit festival kosten 2,50 voor studenten en 5 euro voor medewerkers. Dat is inclusief eten en een drankje. Aan de deur kosten kaarten 5 euro en 7,50

Wereldwijde Dag

De VU International Day is het tweede grote evenement dat Dialoog@VU organiseert in het kader van VU On Campus, in samenwerking met het International Office, de studieverenigingen, studentenvereniging Anatolia en de internationale studentenvereniging IESN. Het is een fusie van de Wil Weg Dag en de Internationale Dag die VU-hoogleraar Peter Nijkamp twee jaar geleden voor het eerst organiseerde.

Meer informatie over het programma staat op VUnet voor studenten en medewerkers.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.