Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Getalenteerde VU-studente in vreemdelingendetentie

Een tweedejaars VU-student International Business Administration, toegelaten tot het prestigieuze honoursproramma voor excellente studenten, kan haar studie niet afmaken omdat ze opgesloten zit.

De studente is namelijk een uitgeprocedeerde asielzoeker. Haar landen van herkomst, Ethiopië en Eritrea, weigeren echter haar terugkeerdocumenten te verstrekken, waardoor ze volgens de ‘terugkeerrichtlijn’ in vreemdelingendetentie moet.

Buitenlandse studenten belangrijk voor de economie

Dat blijkt uit een blog van Mardjan Seighali, directeur van de vluchtelingenorganisatie UAF. Seighali wijst op het nieuwste rapport van de Sociaal Economische Raad, waarin wordt betoogd dat het van essentieel belang is voor de Nederlandse economie buitenlandse studenten binnen te halen en te behouden.

Honoursstudenten zijn uitzonderlijk getalenteerde studenten – ze maken ongeveer vijf procent uit van het totaal aantal studenten. 

Geen alternatieven

Het advies van de SER lijkt deze VU-studente op het lijf geschreven, aldus Seighali op haar blog. ‘Zijn er werkelijk geen alternatieven voor haar?’

Het is ons nog niet bekend om wie het gaat. Meer informatie volgt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.