Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 juni 2024

Campus
& Cultuur

Gestolen computers leiden tot datalek op de VU

Op de VU zijn onlangs twee computers gestolen, waarvan een van de computers archiefgegevens van oud-studenten bevatte. Vanwege gebrekkige beveiliging hebben de daders mogelijk toegang tot deze gegevens.  

De VU meldt in een bericht dat de gestolen computer ‘maatwerk’ was en daardoor niet uitgerust was met de gebruikelijke IT-beveiliging. Omdat de universiteit niet kan uitsluiten dat de daders bij de persoonsgegevens kunnen, heeft de VU melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook is een grote groep alumni op de hoogte gebracht van het datalek. Daarnaast heeft de VU aangifte gedaan bij de politie en daarbij beveiligingsbeelden gedeeld waarop de vermoedelijke daders te zien zijn.  

Ongelukkige samenloop

De VU spreekt van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, aangezien de gegevens op de gestolen computer niet volgens de gangbare bewaartermijnen zijn gewist. Bestuurslid Marcel Nollen: “Privacy van onze studenten en medewerkers heeft voor ons als organisatie absolute topprioriteit. Wij betreuren het dan ook enorm dat dit heeft kunnen gebeuren. Daarom beoordelen we opnieuw of er vergelijkbare maatwerksituaties zijn voor de VU.” 

Gelekte gegevens

De gelekte gegevens zijn documenten die nodig zijn voor de inschrijving voor een opleiding waarvan de inschrijving niet via Studielink is verlopen. Het gaat hierbij om kopieën van een paspoort of verblijfsvergunning, cijferlijsten, diploma’s en gegevens van een betalingsachterstand of bezwaar. Op de website van de VU is meer informatie te vinden over het datalek. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.