Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Geplaagd Vindicat doet alsnog aangifte

De Groningse studentenvereniging Vindicat doet alsnog aangifte na mishandeling van een eerstejaars in de ontgroening. Een gevolg van voortschrijdend inzicht, aldus het bestuur.

Tijdens de ontgroening ging een ouderjaars student op het hoofd van een aspirant-lid staan, die daardoor hersenoedeem opliep. Het Openbaar Ministerie doet al strafrechtelijk vooronderzoek.

Poging tot brandstichting

Aanvankelijk deed het corps geen aangifte. Dat zou het slachtoffer eventueel zelf moeten doen, was de gedachte. Maar het bestuur van Vindicat is naar eigen zeggen alsnog tot het inzicht gekomen dat aangifte op zijn plaats is.

Overigens meldt Vindicat ook dat er een poging tot brandstichting is geweest in een van de Vindicat-huizen. De vereniging heeft haar leden gevraagd om extra voorzorgsmaatregelen te nemen, aldus universiteitskrant UK.

Het Groningse studentencorps Vindicat kwam niet alleen met de ontgroening in het nieuws, maar ook met een ‘bangalijst’ van vrouwelijke eerstejaars leden die op internet terechtkwam. De makers zijn geschorst.

Vernieling en bedreiging

Het zijn sowieso roerige tijden voor Vindicat. Een van de leden is opgepakt omdat hij met een luchtbuks op een huis van de vereniging zou hebben geschoten. De bewoners deden aangifte van vernieling en bedreiging.

Bovendien is nu een lid van Vindicat vermist. Hij zou flink hebben gedronken, liep midden in de nacht in feestkleding door de stad en is sindsdien spoorloos. Gevreesd wordt dat hij in de gracht is gevallen.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.