Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Gelaten sfeer bij Dienst Arbo en Milieu

Een gelaten sfeer heerste vorige week  bij reorganisatiebijeenkomst van de Dienst Arbo en Milieu (AMD). Daar kregen 3 van de 39 personeelsleden te horen dat ze ontslagbedreigd zijn. Wel zijn er zorgen over de fusie met de dienst HRM. Directeur Marten van Til: “We moeten zorgen dat we onze onafhankelijkheid waarborgen.”

“Het was een spannend moment”, vertelt Paul van Soest, voorzitter van de onderdeelcommissie AMD. “We zijn een kleine dienst en kennen elkaar goed. De betrokkenheid bij de drie medewerkers die een brief kregen dat ze boventallig zijn, is groot.”

Geen heftige emoties

Toch waren er geen heftige emoties. Het merendeel van de plannen was al bekend. “Er is uitgebreid over de nieuwe koers gesproken.”  Bovendien is de dienst maar voor de helft van haar budget van de VU afhankelijk. De rest van het geld komt van de tandheelkundige faculteit, VUmc en andere partijen op de campus. Daarom hoeft er veel minder bezuinigd te worden dan bij andere diensten.

Fusie HRM

Het personeel maakt zich vooral zorgen over de voorgenomen fusie met de dienst Human Resource Management (HRM).   “We hebben heel veel verschillende taken maar het begeleiden van zieke werknemers  is wel een belangrijk deel.” De angst bestaat dat HRM bijvoorbeeld druk zou uitoefenen om mensen weer aan het werk te krijgen voordat ze voldoende hersteld zijn. “Momenteel is die druk er niet”, zegt Van Soest. “Maar mensen maken zich zorgen over de toekomst.” 

Bovendien zien de personeelsleden de meerwaarde van de fusie niet. “De enige reden is dat de VU het aantal diensten wil verminderen.”

 

Directeur Marten van Til:

“Gedwongen ontslagen zijn een shock”

Dat er grote zorgen over de fusie met HRM zijn, beaamt AMD-directeur Marten van Til. “We moeten zorgen dat we onze onafhankelijkheid waarborgen.”

“Voor iedereen zijn de gedwongen ontslagen een shock”, zegt Marten van Til. “Toch zijn we er trots op dat we het zoveel mogelijk hebben kunnen beperken.  Door natuurlijk verloop waren er al een aantal mensen vertrokken. Daardoor was bij ons de opgave een stuk makkelijker dan bij andere diensten.”

Eis college

Van Til deelt de zorgen van zijn personeel over de fusie met HRM. “Het is niet voor niks dat we in eerste instantie hier niet voor gekozen hebben. Maar het college wil het graag.”

Hij vindt de fusie niet logisch. “We hebben veel taken, zoals bijvoorbeeld de zorg voor proefdieren en het regelen van vergunningen, die niets met personeelszaken te maken hebben. 

Van Til zal tot zijn pensionering in 2014 verantwoordelijk blijven voor de dienst. Hij heeft de opdracht om te onderzoeken waar na zijn vertrek de taken van de dienst moeten worden ondergebracht. “Dit ook in het licht van de toekomstige samenwerking met UvA en VUmc.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.