Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

Geen patat en pizza: op naar het EK

Lucas Nieuweboer (22) heeft een droom. De hardloper en masterstudent hydrologie wil uitkomen voor Nederland op de 3000 meter steeplechase op het EK in Lille deze zomer. Maar daarvoor moet hij zich eerst kwalificeren.

“Ik had het gevoel dat er meer in zat.”  Nieuweboer is niet tevreden met de wedstrijd die hij afgelopen weekend in Lisse liep. Dat terwijl hij wel zijn persoonlijke record verbeterde. Hij liep de drie kilometer (zonder horden) in 8 minuut 24, dat is 0,4 sconde sneller dan zijn snelste tijd vorig jaar. “Ik had gehoopt op net onder de 8 minuut 20 uit te komen. De trainingen gaan momenteel zo gemakkelijk dat ik denk dat het had gekund.”

Te vroeg opgeblazen

Waarom het dan niet lukte? “De vorige race liep ik eigenlijk beter, tot vlak voor het eind. Het laatste stuk ging toen niet goed. Ik had mezelf te vroeg opgeblazen. Maar nu had ik onderweg iets meer snelheid kunnen pakken. Misschien was ik te voorzichtig. Je begint in een groepje. Wanneer ga je er dan voorbij en in je eentje tegen de wind lopen? Dat is altijd een afweging.” Nieuweboer werd vijfde. De tijden van de koplopers lagen trouwens erg dicht bij elkaar, vertelt hij.

Ondertussen zit Nieuweboer in Luxemburg. De komende vier weken is hij daar met zijn medestudenten om veldwerk te doen. “We houden net een emmer onder een buis waar een riviertje door onder de weg stroomt om te meten hoeveel water er per seconde doorheen stroomt’, vertelt hij aan de telefoon. Komt hij wel aan zijn trainingen toe? “Ik heb een trainingsschema gekregen van mijn trainer. Hardlopen gaat hier prima. De omgeving is prachtig. Er ligt een mooi pad langs de rivier en de camping waar we zitten, ligt naast de atletiekbaan.”

Geen pizza

En het eten? Hoe zorgt hij dat hij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? “We koken ’s avonds met vier/vijf mensen. Ik hoef geen speciale dingen, zo lang het maar gezond is, veel groente, geen patat en pizza. Tot nu toe gaat dat prima.”

Valt de combinatie hem zwaar? “Ik ben hier pas twee dagen, maar ik denk dat het minder zwaar is dan de vorige keer op veldwerk. Toen moest alles in één week gebeuren, nu hebben we een maand. Het programma is minder intensief.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.