Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Campus
& Cultuur

Gedeelte VU-campus per 1 oktober al volledig rookvrij

Alle Nederlandse onderwijsinstellingen moeten per 1 augustus 2020 totaal rookvrij zijn. Maar de VU wil graag een voorbeeld zijn en verbiedt het roken rond het VU medisch centrum, het gebouw van de tandheelkundige opleiding ACTA, het O|2-labgebouw en de Botanische Tuin Zuidas al per 1 oktober aanstaande.

Dit om de patiënten van het VU-mc te beschermen, die zich overal in dit gebied bevinden. De volledige VU-campus, dus ook het campusplein en het gebied rond en in het hoofdgebouw, wordt per 31 mei 2020 rookvrij, twee maandjes eerder dan moet van de regering. Dus dan is het afgelopen met het gepaf op het bordes en het campusplein, het rookgordijn waar je doorheen moet om het VU-hoofgebouw binnen te komen.

Zelfs de Abri-achtige rookhokken op de campus zullen dan verdwijnen, laat een medewerker van de Facilitaire Campusorganisatie weten. “Rokers moeten dan de De Boelelaan oversteken. Dat is strikt genomen ook VU-campus, want over een paar jaar zal daar het Schooltuinencomplex worden gebouwd, maar ik verwacht niet dat daar heel strikt de hand aan zal worden gehouden.”

Nicotine-fix

Eigenlijk moeten niet-rokers straks dus de stad in om aan hun gerief te komen. “En zelfs dan zal het ze nog moeilijk worden gemaakt, want de gemeente Amsterdam is ook bezig met allerlei anti-rookmaatregelen”, aldus de FCO-medewerker.

Hoe moet dat straks met al die zwetende en trillende medewerkers en studenten, die cold turkey gaan na een paar uur te zijn verstoken van hun nicotine-fix? “De VU is bezig allerlei dingen voor ze te bedenken, zoals een cursus stoppen met roken en bijvoorbeeld lunch-wandelingen ter afleiding”, aldus de medewerker. Rookruimtes zullen er nergens zijn. Rokers die er stiekem op verborgen plekjes eentje zullen opsteken, zeker wél. Hoe de VU daarmee om zal gaan, moet ook nog worden uitgewerkt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.