Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

GameStop-hype bereikt de VU

Het GameStop-fenomeen heeft zich wereldwijd verspreid. Ook op onze campus heeft een aantal studenten GameStop-aandelen op zak.

De krantenkoppen stonden er de afgelopen week vol mee: de aandelen van gamewinkel GameStop vlogen de pan uit. En dat had niets te maken met acties van het bedrijf, maar het kwam door gebruikers van de Reddit-groep WallStreetBets die massaal de waarde opkrikten.

Riskante zet

Het was ze opgevallen dat belleggingsfondsen ontzettend veel gebruikmaakten van ‘shorting’ met de GameStop-aandelen. Dat houdt in dat ze hun geld inzetten op een waardevermindering van de aandelen. Een riskante zet, want als het aandeel in waarde stijgt, verliest de investeerder geld. Dat is in tegenstelling tot een gewone investering niet gelimiteerd tot een ingezet bedrag, maar kan oneindig oplopen.

Dat was een uitgelezen kans voor mensen om flinke schade aan te richten bij grote hedgefondsen en tegelijk winst te behalen. Schijnbaar heeft het hedgefonds Melvin Capital miljarden verloren dankzij de internettroepen die hardnekkig aandelen bleven kopen en beloofden niet te verkopen. Bovendien steeg de waarde van de aandelen tijdelijk met meer dan 1600 procent, alhoewel het feestje mogelijk voorbij is.

8 miljoen leden

De Reddit-groep WallStreetBets steeg van 1 miljoen leden in het begin van het jaar naar meer dan 8 miljoen leden in februari. Het is duidelijk dat er miljoenen mensen interesse hebben gekregen in de GameStop-hype en dat heeft ook campus Uilenstede bereikt.

Masterstudent business administration Ifan (29) uit Canada kocht op 1 februari twaalf GameStop-aandelen voor zo’n 240 dollar. Een paar duizend euro inleg dus. Dat is voor hem als ervaren investeerder echter geen hoge inzet: “Ik zie de GameStop-aandelen niet als een investering, het is eerder gokken. Ik kan het allemaal verliezen en dat zou mijn niet zoveel uitmaken.”

‘Ik zie de GameStop-aandelen niet als een investering, het is eerder gokken’

In het algemeen verdient Ifan flink aan zijn investeringen, genoeg om zijn volledige studie- en leefkosten te kunnen betalen. Tijdens de coronacrisis is het moeilijker voor hem om aan freelance klussen te komen, dus dan komen zijn investeringen goed van pas. De GameStop-aandelen ziet hij als geheel losstaand van zijn gewone investeringen. “Ik volg WallStreetBets nu op Reddit. De meeste berichten zijn grappen en memes; ze gedragen zich als 4chan-trollen. Voor mij is het entertainment. Het is grappig om er deel van uit te maken.”

Erg gevaarlijke positie

Er honderdduizenden euro’s in stoppen, ziet Ifan als waanzin: “Ik denk dat mensen er te enthousiast over zijn. Ik weet dat het een erg gevaarlijke positie is.” Een uurtje na die uitspraak kreeg Ifan zijn gelijk, want de waarde van de aandelen is ingestort. Volgens Ifan hebben zijn medestudenten meer interesse in cryptogeld dan in aandelen, maar daar is nu een beetje verandering in gekomen.

Verzet tegen de 1%

Voor Ifan was het opportunistisch gokken, maar er zijn andere redenen om in GameStop te investeren. VU-student Taylor (23) uit Amerika kocht eind januari drie GameStop-aandelen. Ze is pas enkele maanden bezig met investeren. Investeren in GameStop ziet ze als leuk experiment dat mogelijk winstgevend kan zijn, maar ze ziet er ook een symbolische waarde in: ‘GameStop is een symbool van normale mensen die de aandelenmarkt voor altijd hebben veranderd en zich verzetten tegen miljardairs die hun macht veel te vaak misbruiken’.

Taylor kocht de aandelen niet om hedgefondsen zoals Melvin Capital onderuit te halen, maar haar gedachten zijn gaandeweg veranderd: “Wat begon als een potentiële kans om geld te verdienen – en een experiment – heeft nu meer te maken met mijn afgunst voor de hebzucht van de 1 procent in mijn land en de manipulatie die in hun voordeel wordt uitgeoefend op het publiek. Dit is een kleine manier om mij hiertegen te verzetten, ook al weet ik dat Melvin Capital het realistisch gezien toch wel overleeft.”

Marktmanipulatie

Taylor denkt dat er sprake was van marktmanipulatie toen de investeringsapp Robinhood nieuwe aankopen van GameStop-aandelen limiteerde. Zij maakt, net als vele kleine investeerders, gebruik van die app. Ook de media, in elk geval in Amerika, staan volgens haar aan de kant van giganten, zoals Melvin Capital en Citadel.

‘Ze nemen de tijd om te leren hoe de economie en de investeringsmarkt in elkaar steken’

Taylor is tevreden dat er nu meer studenten interesse krijgen in investeren: “Mensen komen erachter dat investeren best toegankelijk is, zelfs op onze leeftijd. En ze nemen de tijd om te leren hoe de economie en de investeringsmarkt in elkaar steken.” Net als Ifan waarschuwt ze wel: “Investeer alleen in hypeaandelen als je bereid bent om alles te verliezen!”

De volledige namen van de studenten zijn bekend bij de redactie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.