Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 juni 2024

Campus
& Cultuur

Gaat de VU donderdag echt helemaal plat?

De hele VU gaat donderdag plat, zegt vakbond FNV over een aangekondigde staking door de catering-medewerkers. Maar als die echt willen staken, weten ze dat goed geheim te houden.

“De VU gaat waarschijnlijk helemaal plat”, zei FNV-bestuurder Harry de Wit eergisteren tegen Het Parool. Komende donderdag gaan de cateringmedewerkers staken voor onder andere een loonsverhoging die gelijke tred houdt met de inflatie, maar een rondgang over de VU-campus wekt de indruk dat de stakingsdrift hier niet heel hoog is.

“Ik ga niet staken, want ik hoorde dat het over een betere reisvergoeding gaat, en ik kom toch altijd op de fiets”, zegt een kassamedewerker in het restaurant van de medische faculteit. Ze lijkt even aan het twijfelen te worden gebracht door de mededeling dat het ook om meer loon gaat, maar nee, ze gaat toch niet staken, zegt ze. De collega naast haar ziet er ook de zin niet van in.

Verderop wordt een eiland bevolkt door twee uitzendkrachten, die om die reden ook niet van plan zijn om te staken. In het restaurant van het Wis- en Natuurkundegebouw reageert een medewerker een beetje knorrig. Hij gaat niet staken en hij heeft ook geen zin in discussie. Een kassamedewerker zegt niet te gaan staken want “ik ben geen lid van de vakbond”.

Type dat staakt

In het hoofdgebouw treffen we ook twee uitzendkrachten. Een vaste kassamedewerker zegt tevreden te zijn en gaat niet staken. Een kok zegt best meer loon te willen, “maar ik ben geen type dat gaat staken. Ik los dat liever anders op.”

Na vele trappen beklommen te hebben, treffen we op één van de bovenste verdiepingen een catering-medewerker die donderdag gaat staken. “Het is niet de bedoeling dat we hier voor Jan-met-de-korte-achternaam staan te werken”, licht ze haar besluit toe. Ze heeft zojuist in haar eentje een enorme groep grijsaards aan hun koffie met versnapering geholpen. “Ik ben hier behoorlijk actief”, zegt ze glimlachend. Volgens haar zijn er wel degelijk veel collega’s aan de VU die willen staken.

Dus maar even met Harry de Wit gebeld: “Zeer de vraag of de VU wel helemaal plat gaat, donderdag!” Maar De Wit is niet verbaasd. “We adviseren iedereen om pas op de dag zelf te melden dat-ie gaat staken, om te voorkomen dat de cateringbedrijven vervangende uitzendkrachten inhuren. Dat noemen we ‘besmet werk’.”

Boze medewerkers

Dat de ‘vaste’ uitzendkrachten gewoon blijven werken, vindt De Wit begrijpelijk. Niet werken betekent voor hen immers geen inkomsten. “Al profiteren ze natuurlijk ook van betere loonafspraken.”

Waarom noemde hij zo prominent de VU in het interview met Het Parool, zelfs nog vóór de catering van de KLM? “Ik had gehoord dat veel medewerkers daar boos zijn, het staat bovenaan mijn lijst van actieve medewerkers.”

Een medewerker van Eurest zegt ook in de krant te hebben vernomen dat de VU plat gaat. “Maar we zijn nog bezig om te inventariseren hoe groot de stakingsbereidheid hier echt is.” Ook bij de facultaire campusorganisatie is nog niets bekend. “Morgen weten we misschien meer!”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.