Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Campus
& Cultuur

Extraatje om jezelf te ontplooien

Wil je een onderzoek doen in het buitenland? Heb je een stage op het oog maar niet genoeg geld? Of wil je een promotievoorstel schrijven waar niemand omheen kan?

Als je een financieel extraatje goed kunt gebruiken voor je project, kun je proberen een bijdrage te bemachtigen van de A.S.C. Academy. De stichting is opgericht door het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging, om ‘studenten te helpen zichzelf te ontplooien’. Dat wordt volgens de vereniging steeds moeilijker met het leenstelsel en zwaardere studies.

Dream come true

‘De projecten zijn vooral afstudeerscripties van bachelor of master, die dan grootser worden aangepakt’, mailt secretaris van de stichting Eva Hooft van Huijsduijnen. ‘Er heeft al een flink aantal studenten van de VU met een beurs een project of onderzoek gedaan.’

Masterstudent psychologie Yayouk Willems ging vorig collegejaar bijvoorbeeld vijf maanden stage lopen aan de Pennsylvania State University (PSU). Ze onderzocht daar de effecten van kindermishandeling op de ontwikkeling van zelfbeheersing bij jonge kinderen. ‘Mijn wens om ooit in Amerika te studeren was een dream come true’, schrijft ze in het verslag van haar reis. 

Inmiddels is ze met een NWO-beurs promovenda aan de VU. ‘Elk jaar krijgen maar een paar onderzoeksgroepen deze beurs. Uit de feedback kwam naar voren dat mijn tijd op de PSU een doorslaggevende factor is geweest.’ 

Blijven plakken

Bij arts Josephine Kahn kreeg haar onderzoeksproject ook een staartje. Ze ging naar Harvard Medical School om mee te doen aan het onderzoek naar bloedkanker. Het liep uit op een promotieonderzoek in Nederland én de VS. Daar woont ze ook nog steeds. ‘Het is inmiddels een jaar geleden dat ik naar Boston ben verhuisd voor mijn onderzoek, en ik ben ontzettend blij dat deze periode nog niet is afgelopen.’

Je projectaanvraag kun je deze maand indienen via www.ascacademy.nl.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.