Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juni 2024

Campus
& Cultuur

Europese studenten woedend op Europese Commissie

Europese studentenorganisaties zijn niet blij met een uitgelekt voorstel over de nieuwe Europese Commissie. Het lijkt erop dat straks geen enkele eurocommissaris het thema onderwijs in portefeuille krijgt.

Outraged”, zijn ze, de ‘European Students Union’ en de ‘Organising Bureau of European School Student Unions’. “Als dit voorstel wordt aangenomen, wordt duidelijk dat de Europese commissie en de lidstaten het onderwijs in Europa niet serieus nemen. Dat zou een enorme fout zijn”, schrijven de studenten in een verklaring.

Bekaaid onderwijs

De portefeuille ‘onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdbeleid’ van de huidige eurocommissaris Androulla Vassiliou, lijkt te worden omgevormd tot ‘vaardigheden, jeugd en meertaligheid’. Volgens het voorstel, dat vandaag uitlekte via de website euractiv.com, wordt de Belgische Marianne Thyssen de nieuwe eurocommissaris op dit terrein.

De studenten zijn bang dat het onderwijs er in de nieuwe functieomschrijving bekaaid vanaf komt. Vaardigheden mogen dan belangrijk zijn voor toekomstige werkgevers, schrijven de studenten, maar onderwijs hoort meer te zijn dan dat. “Onderwijs heeft veel voordelen, voor individuele studenten en voor de maatschappij als geheel –vaardigheden opdoen voor de arbeidsmarkt is daar slechts één van.”

De definitieve samenstelling van de nieuwe Europese Commissie wordt volgende week verwacht.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.