Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Elsevier: VU-studenten vaak negatief

Aan de meeste universiteiten oordelen studenten vaker positief dan negatief over hun opleidingen, maar dat geldt volgens weekblad Elsevier niet voor de VU, de UvA en de Universiteit Twente.

Volgens studenten staan de beste universiteiten van Nederland in Nijmegen, Tilburg en Eindhoven, meldt Elsevier. Onder hoogleraren scoort Nijmegen beduidend minder goed en wint Utrecht.

Afzonderlijke opleidingen

Elsevier presenteert vandaag haar jaarlijkse ranglijst van universiteiten, nu niet in het blad zelf, maar op de websiteElsevier benadrukt dat studiekiezers vooral naar de afzonderlijke opleidingen moeten kijken. Dat biedt meer informatie dan een ranglijst van hele onderwijsinstellingen. Elsevier meldt ook het aantal geslaagden, studieswitchers en contacturen per opleiding.

Wie dus bijvoorbeeld overweegt om ‘Aardwetenschappen’ te gaan studeren, clickt op de Elsevier-site op ‘Aardwetenschappen’ en ziet dan dat de VU op dat gebied tot de beste behoort.

Groene opleidingen

De Universiteit Wageningen wordt in de landelijke lijstjes niet met de andere universiteiten vergeleken, omdat de groene opleidingen te veel zouden afwijken van de rest van het onderwijs. Verder maakt Elsevier een onderscheid tussen brede, specialistische en technische universiteiten. Vandaar dat er zoveel ‘winnaars’ zijn.

De ranglijst ‘Winnaars volgens studenten’ is gebaseerd op de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête, waarin rond de tweehonderdduizend studenten hun mening geven over hun docenten, de faciliteiten, het rooster en meer.

Keuze van docenten

Elsevier maakt een tweede ranglijst, de faculty ranking over de reputatie van universiteiten onder docenten. Alle hoogleraren en universitair hoofddocenten van Nederland krijgen de vraag voorgelegd welke opleiding volgens hen de beste is in hun vakgebied (waarbij ze hun eigen opleiding uiteraard niet mogen noemen). Een derde geeft daar antwoord op.

In die lijst staan Tilburg en Eindhoven opnieuw bovenaan in hun categorie, maar Nijmegen moet vier andere universiteiten voor zich dulden. Van de brede universiteiten is Utrecht de beste, menen de hoogleraren en uhd’s.

Het jaarlijkse onderzoek van Elsevier is uitgevoerd door onderzoeksbureau ResearchNed, in samenwerking met de stichting Studiekeuze123.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.