Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

‘Elke avond een waanzinnige symfonie spelen’

Op vrijdag 15 april kun je in het Concertgebouw gaan luisteren naar het jubilerende VU-orkest. Wat maakt het zo’n speciaal studentenorkest? Lid Guinevere Linders en oud-lid Gabrielle Bos zijn het met elkaar eens: een ontspannen sfeer, een ervaren dirigent en extreem gemotiveerde leden.   

VU-orkest
Het VU-orkest is opgericht in 1962. Oorspronkelijk was het orkest onderdeel van de VU, maar sinds 2014 is het een zelfstandige vereniging. Het orkest ontvangt steun van de VU en speelt op belangrijke evenementen van de universiteit, zoals de dies natalis. Dit jaar is het VU-orkest verhuisd naar de campus, waar de leden in het Nieuwe Universiteitsgebouw repeteren. Het college van bestuur stelt elk regulier concert 25 stoelen beschikbaar voor VU-medewerkers.

Den Haag, Amersfoort en zelfs Arnhem: de studenten van het VU-orkest komen uit zo’n beetje heel het land. Het zegt iets over het aanzien van het orkest en de motivatie van de leden. “Het VU-orkest is een van de grootste en beste studentorkesten van Nederland, daar zijn wij heel trots op”, zegt pr-chef en cellist Guinevere Linders (20). 

Presteren én lol maken

De status die het VU-orkest heeft, draagt volgens Linders bij aan de speciale sfeer. “Iedereen die binnenkomt is supergemotiveerd, omdat je eerst auditie moet doen. We voelen daarom allemaal de drang om een geweldig concert neer te zetten.”

Tegelijkertijd heerst er een ontspannen sfeer, waarin plezier maken belangrijk is. Linders: “Het is heel gezellig in het orkest, ik vind het fantastisch om met anderen muziek te maken. Het geeft een verbroederend gevoel om op te trekken met mensen met dezelfde motivatie, interesse en passie.”

Gabrielle Bos (57) zat vanaf 1986 tot 1996 in het VU-orkest en beaamt het beeld van Linders. “Er was een losse sfeer en we wilden altijd goede concerten neerzetten. In die tijd speelden we nog niet in het buitenland, we hielden in juni altijd een tournee van een week door heel Nederland. We hadden dan de grootste lol: weinig slaap, voor sommigen veel drank, en elke avond een waanzinnige symfonie spelen.”

Niks te gek

Een andere belangrijke factor voor het succes van het VU-orkest is dirigent Daan Admiraal. Tot aan zijn plotselinge dood in 2018 was hij maar liefst 42 jaar lang de vaste dirigent van het orkest. “Hij heeft heel lang de sfeer in het orkest meebepaald”, zegt Bos. “Ook in mijn tijd was niks te gek voor hem, hij deed mee met het hele orkest.”

Inmiddels is Arjan Tien dirigent van het VU-orkest, volgens Linders een goede match. “Hij heeft eerder voor jeugd- en studentenorkesten gestaan en je merkt dat hij ontzettend goed is met jongeren. Hij blijft vaak gezellig naborrelen, wat de afstand tussen dirigent en orkest heel fijn verkleint.” 

Guinevere Linders in actie

Democratisch programmeren

Het feit dat er democratisch gekozen wordt voor het halfjaarlijkse programma lijkt ook bij te dragen aan de goede sfeer. Linders: “Wij houden een lijst bij met stukken die de orkestleden graag willen spelen. De programmacommissie, met daarin de dirigent en een lid uit elke sectie van het orkest, komt elk halfjaar met een voorstel voor een programma. Daarover stemmen we tijdens de Algemene Ledenvergadering.” 

Volgens Linders blijven alle leden zo achter het programma staan. “Als we tegengeluid horen, luisteren we daar goed naar. Zo blijft iedereen betrokken en heeft iedereen plezier.” 

Voor het eerst opera

Alle leden halen daarnaast veel voldoening uit zelfontwikkeling, vertelt Linders. “Sommige leden van ons zitten op het conservatorium, daar leren andere leden veel van. Daarnaast spelen we in mei voor het eerst een opera, wat heel uitdagend is. Er is zoveel gekte waarmee je rekening moet houden, zoals een koor dat meezingt en natuurlijk de hele show die bij een opera hoort. We kunnen dat alleen doen omdat iedereen zo gemotiveerd en ambitieus is. We leggen de lat graag hoog.”

Die toewijding blijkt ook uit de leden die ver moeten reizen, zoals degenen uit Rotterdam en Arnhem. “We repeteren elke woensdag van half 8 tot half 11 en gaan altijd nog even naborrelen. Ik vind het knap dat die leden er dan toch zijn op een doordeweekse dag. Ze zijn echt toegewijd.”  

Het VU-orkest viert zijn 60-jarig bestaan met vier concerten. In april speelt het orkest een feestelijk programma in De Grote Kerk in Den Haag (10 april) en in het Concertgebouw in Amsterdam (15 april), en in mei een pocketversie van de opera La Bohème in Musis Sacrum (11 mei, Arnhem) en in Carré (17 mei, Amsterdam).    
 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.