Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Eindelijk echt afscheid van George Harinck

Vandaag om drie uur is het dan echt zover: het afscheid van HDC-directeur George Harinck.

Eigenlijk is hij alweer een tijdje vertrokken. George Harinck is eerder dit jaar directeur geworden van een nieuw op te richten instituut voor het neocalvinisme aan de Theologische Universiteit Kampen (TUK).  Maar bij het Historisch Documentatiecentrum voor Nederlands Protestantisme (HDC) zijn ze hem nog niet vergeten.

“George wás het HDC, hij heeft hier zolang gewerkt. En hij heeft het op magnifieke manier gedragen. We gaan hem daarom een mooi afscheid geven”, zei de nieuwe directeur Barend Wallet toen tegen Advalvas. Zijn afscheid begint vanmiddag om drie uur.  

Tegenvaller

Het was nogal een tegenvaller voor het Historisch Documentatiecentrum voor Nederlands Protestantisme (HDC) toen directeur George Harinck in december 2017 onverwacht aangaf te vertrekken. Drie jaar eerder was het centrum tijdens de reorganisatie in tweeën geknipt. Het gehele archief vertrok met archivaris naar de universiteitsbibliotheek. Van het HDC bleven nog een directeur en twee wetenschappelijke medewerkers over. Dat beviel Harinck slecht, vertelde hij aan Advalvas. “Al mijn problemen zijn de uitkomst van die reorganisatie.”

De afgelopen drie jaar deed Harinck er alles aan om de naam van het centrum hoog te houden. “Bijvoorbeeld door veel congressen te organiseren. Ik wilde naar buiten toe laten zien dat we nog erg druk en dynamisch waren.” Al die congressen organiseerde hij in z’n eentje en dat is hij nu beu. “Ik ben niet als congresorganisator aangenomen. Drie jaar lang heb ik de ballen hooggehouden. Dat moet nu veranderen.”

Nieuw bloed

Toen de financiering per 1 januari dreigde af te lopen, deed hij een rigoureus voorstel aan het CvB. Of terug naar de oude situatie óf meer geld voor het HDC. Het werd hem snel duidelijk dat dát niet ging gebeuren. Dus ging hij op het aanbod van de TUK in.

Gelukkig kreeg het HDC toch weer nieuwe financiering én een nieuwe directeur. Barend Wallet, eerder wetenschappelijk medewerker bij het Historisch Documentatiecentrum voor Nederlands Protestantisme, ging per 1 mei twee dagen in de week als directeur aan de slag. Hij pakt de organisatie van het HDC anders aan.

Geen George

“Ik ben in elk geval geen George, ik ga dingen echt anders doen”, zei Wallet in een eerder interview.  “We waren een soort congresbureau geworden, twee tot drie keer per maand hadden we een bijeenkomst. Hoewel we een duidelijke achterban hebben, die graag komt, houden we dit gewoon niet vol. Zo kunnen we niet blijven draaien.”

Wallet verwacht nog één keer per jaar een groot wetenschappelijk congres te houden, met een duidelijke connectie met het wetenschappelijk werk en verder twee of drie publieksbijeenkomsten. “We zullen daarbij thema’s kiezen die het protestantisme steeds koppelen aan het katholicisme, het jodendom, de islam of het secularisme. Het moet hier geen in zichzelf gekeerd domein worden.” Daarnaast wil hij samenwerken met iedereen die ook maar iets met religiegeschiedenis op de VU doet. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.