Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
5 december 2024

Campus
& Cultuur

‘Een duurzame universiteit kan niet zonder Aardwetenschappen’

Er dreigt flink bezuinigd te worden bij Aardwetenschappen, maar volgens masterstudent Earth Sciences en woordvoorder van actiegroep Red Aardwetenschappen Brecht Reintsema (22) is de afdeling juist nu belangrijker dan ooit.

De reden die de VU geeft voor de beoogde bezuinigingen is dat ze veel kwijt is aan de salarissen en er relatief weinig studenten op afkomen. Is dat geen goede reden?
“We willen aankaarten dat Aardwetenschappen een tekortstudie is. Het is inderdaad geen grote groep studenten, maar wel een groep die ontzettend belangrijk is voor Nederland. Er is heel veel vraag naar in de werkwereld, waarbij er juist méér aardwetenschappers nodig zijn. Op een kleine studie bezuinigen klinkt financieel logisch, maar is in dit geval geen verantwoordelijke keuze. Het zou voor Nederland heel kwalijk zijn als onze expertise verdwijnt. De VU zegt een duurzame universiteit te zijn, maar dit is geen duurzame keuze.”

Bezuinigingen

Hoewel Aardwetenschappen een hoog studierendement heeft en uitstekend onderzoek verricht, zit de afdeling in financiële moeilijkheden vanwege lage studentenaantallen en hoge loonkosten. De afdeling heeft daarom te horen gekregen dat het niet in de huidige vorm kan doorgaan. De geplande bezuinigingen van het nieuwe kabinet zijn daarbij nog niet meegerekend.

Jullie vrezen dat de VU de afdeling die de brandende aarde kan blussen gaat afzwakken of wegbezuinigen. Wat voor kennis zou er precies verloren gaan?
“We hebben specialisten die alles weten over klimaatverandering en klimaatmodellen, over bosbranden en oceaanstromen. Onze diepe-aarde-geologen zijn essentieel voor de energietransitie. De hydrologen binnen onze afdeling hebben alle verstand van water, wat ontzettend belangrijk is in een land als Nederland met al zijn rivieren en ligging onder zeeniveau. En zo is er nog veel meer.”

Heeft de stress omtrent de bezuinigingen impact op de kwaliteit van het onderwijs?
“Er zijn al mensen uitgevallen. Dat wordt gelukkig relatief goed opgepakt, omdat iedereen de kwaliteit van het onderwijs heel hoog heeft zitten. Maar de gewoonlijk fantastische sfeer op de afdeling is nu niet echt meer fantastisch.”

Zijn er oplossingen die de VU over het hoofd heeft gezien?
“Ik weet niet precies over welke opties er allemaal is gesproken, maar zelf wil ik dat de afdeling een kans krijgt om te groeien. Als ik tegen mensen zeg dat ik Aardwetenschappen studeer, weet niemand wat het is. Ze denken aan archeologie of aan kunst, want ‘art wetenschappen’. Als ik dan uitleg wat wij doen voor de samenleving, vinden ze het heel interessant en belangrijk. Ik denk dat de opleiding meer in de spotlight kan worden gezet. Ik ben zelf ook voor een naamsverandering naar bijvoorbeeld aard- en klimaatwetenschappen. Dan wordt de duurzaamheidskant belicht en is de inhoud duidelijker. Zo kunnen er veel meer mensen worden bereikt en kan de opleiding groeien.”

In september hielden jullie een ‘educatief protest’, waar jullie niet schreeuwden en eisten, maar vooral uitlegden. Zijn jullie niet te braaf om echte veranderingen teweeg te brengen?
“Nu er nog geen definitieve beslissingen gemaakt zijn, kun je wel schreeuwen en boos worden, maar ik denk dat het veel meer effect heeft om een gesprek aan te gaan en uit te leggen wat je zorgen zijn. Het is niet alsof dit wordt gedaan omdat de besturen van de VU een hekel aan ons hebben. We proberen ze uit te leggen waarom dit een onverstandige keuze is en gaan nu zien hoeveel daarmee gedaan wordt. Ik heb ook wel mensen om mij heen die zeggen dat als er niets mee gedaan wordt, dat we ons misschien een keer iets luidruchtiger moeten laten horen. Maar als het alleen maar gaat om schreeuwen, krijg je ook heel veel afkeer. Daar ben ik zelf geen voorstander van.”

2 reacties

  1. Verbijsterend, in deze tijden van klimaatverandering, energietransitie (waaronder ook geothermie), grondstoffenschaarste (kritische mineralen, maar ook ‘zand’) en tal van andere grote vragen over het ontstaan van leven, bodemdaling, etc. wordt de kettingzaag gezet in aardwetenschappen. Ach, die klimaatverandering is toch onzin, en China bouwt enorm goedkope electrische auto’s. Wat zeuren die aardwetenschappers toch. Dat geld kan veel beter besteed worden en over 100 jaar vinden ze wel een oplossing voor die zeespiegelstijging, etc. Wij zijn er dan toch niet meer…

  2. Het gaat niet om nodig, goed. Het moet allemaal betaald kunnen worden. En als de VU te dure gebouwen laat bouwen en andere beslissingen neemt die geld kosten, gaan de kosten omhoog en inkomsten omlaag! Dus, snijden in je kernactiviteiten, voor je allerlei randzaken aanpakt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.