Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 juni 2024

Campus
& Cultuur

Duurzaamheid is mooi, maar zonder wegwerpbekers is wel onhandig

Studenten missen hun koffiemoment omdat er geen gratis wegwerpbekers meer op de campus mogen en ook voor medewerkers levert het problemen op.

Duurzaamheid is mooi, maar dat er sinds juni dit jaar geen gratis wegwerpbekers meer bij de koffieautomaten staan, is best vervelend, vindt een aantal leden van de ondernemingsraad. Ze namen de rondvraag aan het einde van de eerste vergadering van de nieuw samengestelde OR. “Studenten nemen geen koffiepauzes meer”, zei een docent. “Ze blijven in de pauzes in de collegezaal op hun telefoons kijken.” 

Een aantal andere OR-leden haakte daarop in. Ook voor medewerkers is het vervelend, omdat ze bezoekers geen koffie of thee kunnen aanbieden (de redactie van Ad Valvas heeft een stapel bekers van duurzaam materiaal van de VU gekregen), er op de flexwerkplekken vaak geen bekers zouden zijn en er bijvoorbeeld ook niet snel een beker suikerwater kan worden gehaald wanneer een collega een flauwte krijgt. 

Gratis introductiebekers

Het draagvlak voor dit stukje duurzame beleid lijkt, kortom, al na een paar maanden af te brokkelen. Eric-Jan Hartstra, die al sinds 1994 de introductie van de eerstejaars studenten organiseert, vertelde dat studenten vroeger een gratis beker kregen – Hartstra heeft die van zijn eerste introductie nog – maar dat bedrijven niet langer genegen zijn zo’n beker te sponsoren en dat het budget voor de introductiedagen ook geen ruimte laat voor een gratis beker. 

Eén OR-lid raakte hevig ontstemd door de discussie. Kort daarvoor had de OR het nog over duurzaamheid gehad, en was iedereen het erover eens dat duurzaamheid vanzelfsprekend een vaste factor was bij alles wat er aan de VU gebeurt, merkte ze op. Kon het nu weer over iets anders gaan?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.