Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Doe zelf een moordonderzoek

Zelf een moordzaak oplossen of een ten onrechte veroordeelde persoon vrij krijgen? Wees er snel bij want 20 september sluit de aanmelding voor de nieuwe ronde van onderzoeksproject Gerede Twijfel.

Studenten onderzoeken bij het project Gerede Twijfel onder leiding van hoogleraar Peter van Koppen en coördinator Jasper van der Kemp of er sprake is van een gerechtelijke dwaling in een strafproces. Voor het nieuwe project staan er twee moordzaken op de planning. Van der Kemp: “De ene zaak is een meervoudige moordzaak uit 2001. Er zijn ook meerdere daders veroordeeld. Eén daarvan claimt dat hij onschuldig is.”

Geen eenvoudige moord

De andere zaak is uit 2005, een enkelvoudige moord. “Hoewel enkelvoudig, niet meer eenvoudig. Dat bleek uit het feit dat dit een van de grotere opsporingsonderzoeken is geweest qua inzet van recherchecapaciteit.”

Doe-het-zelf-CSI

Alleen dit jaar verschenen al drie boeken met de resultaten van verschillende onderzoeken aan de VU. “ Waarschijnlijk volgt nog voor de kerst nummer vier. Die vierde zaak is een zaak waarin we veel experimenten konden doen. Onder andere met bloed. Op basis van die experimenten kunnen we concluderen dat die ontlastend bewijs opleveren.” Van der Kemp hoopt in de toekomst vaker zelf dit soort experimenten te doen.

De eisen voor deelname aan het speurwerk?

Studenten moeten bereid zijn om vijf maanden lang hard te werken en hiervoor heel regelmatig op de VU te zijn. Ook moet je masterstudent zijn. Alle voorwaarden staan hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.