Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Dirigent VU Kamerkoor neemt afscheid

Dirigent Boudewijn Jansen neemt dit weekend afscheid van het VU Kamerkoor. Jansen vertrekt na bijna 25 jaar het koor te hebben geleid.

“Hij heeft het koor met zijn inzet, inspiratie en vakkundigheid naar een hoog niveau weten te tillen”, zegt de voorzitter van het koor Martijn ten Velden. Volgens Ten Velden ligt dat vooral aan Jansens kritische oor. “Hij geeft aan waar de nuances zitten, luistert nauwgezet naar de uitspraak en zet de noten goed boven elkaar door de verschillende partijen. Hij is de drijfveer en grote inspiratie van het koor.”

Koor en solisten

Als afscheid zingt het koor vanavond in Utrecht en morgenavond in Amsterdam werken van Schütz, Carissimi en Monteverdi. “Het bijzondere aan deze stukken is dat het koor wordt afgewisseld met solisten, kwartetten en sextetten, en behalve de solostukken doen we alles zelf”, vertelt Ten Velden. “Dat heb ik zelf nog niet eerder meegemaakt. Je hoort dus echt wat het koor in huis heeft.”

De stukken zijn uitgekozen op het thema ‘afscheid’. “Het is stemmige, prachtige muziek, die bijdraagt aan de emotionele lading die dit afscheid voor ons heeft. Dinsdag hebben we de generale repetitie gehad en iedereen werd er helemaal stil van. Het wordt een bijzonder weekend.”

Kaarten

De sollicitaties voor een nieuwe dirigent lopen nog. Het VU Kamerkoor hoopt vanaf september een nieuwe koorleider gevonden te hebben.

Je kunt er nog bij zijn, vanavond in de Lutherse Kerk in Utrecht en morgen in de Waalse Kerk in Amsterdam. Kaarten zijn te bestellen op www.vukk.nl en VU-studenten en –medewerkers krijgen korting.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.