Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Campus
& Cultuur

Deze VU-student is een Amsterdamse Andy Warhol

“Als je Charley uitnodigt, weet je dat je iets goeds op je podium hebt”, zegt de één.  “Charley is een fantastische performer”, aldus een ander. “Heerlijk van de pot gerukt!” meent weer iemand anders. “Als je zijn poëzie gaat lezen, ontdek je dat er wel degelijk een zekere gelaagdheid in zit”, merkt een vierde op.

Het gaat over Charley Ranzijn, die het afgelopen voorjaar landelijke bekendheid kreeg als woordvoerder van De Verrekijker, doorn in de zij van het VU-bestuur. Drie jaar geleden begon hij als campusdichter bij Advalvas, inmiddels trekt hij volle zalen met zijn poëtische voordrachten en theatrale capriolen op het podium.

Literaire revolutie

De slungelige student medische natuurwetenschappen die zijn garderobe voor zestien euro bij elkaar heeft gescharreld op het Waterlooplein, is bezig met een nieuwe literaire revolutie. Als een soort Amsterdamse Andy Warhol verzamelt hij kunstenaars, schrijvers en dichters om zich heen met wie hij opzien baart op grote en kleine literaire festivals in het land en in zijn galerie annex uitgeverij aan de Van Ostadestraat, waar honderden mensen naar hem en zijn vrienden komen luisteren.

Advalvas heeft in het nieuwste nummer een interview met dit fenomeen, over zijn werk, over kunst, over de cross-over van kunst en wetenschap, kunstsubsidies en nog veel meer, en sprak met mensen uit de literaire wereld om te proberen het succes te verklaren van deze toch wat vreemde vogel die op het eerste gezicht een excentrieke flierefluiter lijkt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.