Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

De wijde wereld lonkt: waar is studeren het goedkoopst?

Nu de basisbeurs verdwijnt, wordt het wellicht interessant om over de grens te kijken. In Scandinavië is studeren gratis, in Duitsland en Italië stukken goedkoper. Dat scheelt toch al gauw zo’n tweeduizend euro per jaar.

In Nederland is het collegegeldtarief duidelijk: 1.906 euro per jaar. Kom daar maar eens om in andere Europese landen. Het Spaanse tarief is bijvoorbeeld afhankelijk van de instelling, autonome regio én het aantal studiepunten: tussen de 500 en 1.100 euro. Ook in bijvoorbeeld Duitsland, Italië of België betalen studenten minder collegegeld dan hier.

Faillissement op de loer

Wie echt voor een appel en een ei wil studeren, moet naar Scandinavië vertrekken. Al ligt faillissement daar op de loer vanwege de hoge kosten voor levensonderhoud. Een fles wijn kost kapitalen en de kassabon valt al gauw twee tot drie keer hoger uit dan je gewend bent.

Dan is Griekenland misschien een beter idee, of Slowakije. Al staat het onderwijs daar minder hoog aangeschreven en zijn in Slowakije alleen de opleidingen die in het Slowaaks gegeven worden gratis. Moet je dus wel even de taal leren.

Klik en vergelijk

Dan maar even zelf zoeken? Klik op onderstaande kaart voor een overzicht van wat Europese studenten gemiddeld betalen voor een jaar in de collegebanken.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.