Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
7 september 2024

Campus
& Cultuur

De sporter staat centraal voor Cheryl Glazenburg

Cheryl Glazenburg is voorzitter van de kersverse studentensportraad van de VU. Politiek vindt ze niks, zij wil dat de sporter centraal staat.

Ik begrijp dat het niet zo lekker gaat met de voorbereiding van de jaarlijkse Batavierenrace. Wat is er aan de hand?
“Zoals het nu loopt, krijgen we het niet voor elkaar een team te vormen met de verwachtingen die we hadden.”

Je bedoelt een sterk team dat kans maakt om te winnen? En nu? Doet de VU niet mee dit jaar?
“We zoeken een andere manier om een team samen te stellen, we denken bijvoorbeeld aan samenwerking met de studentenverenigingen.”

Hier wilde ik het juist met je over hebben. De VU en de UvA vormden samen altijd een sterk team op de Batavierenrace, maar nu de VU uit de Amsterdamse studentensportraad SSA is gestapt en haar eigen sportraad is begonnen, mag dat niet meer. Toch jammer.
“Maar daar wil ik helemaal niet over praten. Daar is toch genoeg over gezegd en geschreven?”

Twee stukjes in Advalvas, en aangezien je nu voor een concreet probleem staat, wat een direct gevolg is van het terugtrekken uit de SSA…
“Ik vind dat niet zo interessant, het is nou eenmaal zoals het is en met de nieuwe sportraad willen we het beste maken van de studentensport. De sporter moet centraal staan.”

Oké, hoe ga je dat doen als voorzitter?
“Kijken hoeveel extra tijd en ruimte er is om de sportfaciliteiten aan de VU te verbeteren. We gaan beginnen met enquêtes en door middel van gesprekken de tevredenheid van de sporters en de kwaliteit en toegankelijkheid van de voorzieningen in kaart brengen. Zijn de studenten voldoende op de hoogte van de mogelijkheden tot sport? Weten ze bijvoorbeeld waar ze naartoe moeten als ze willen volleyballen? Wij gaan contacten leggen en de helpende hand bieden waar dat nodig is. En we adviseren het sportcentrum.”

Sport je zelf aan de VU?
“Ik volg groepslessen fitness in Uilenstede, daarnaast voetbal ik op een Amsterdamse club, SV de Meer.”

En ben je tevreden over onze sportvoorzieningen?
“Die op Uilenstede zijn groot en mooi, er is een ruim aanbod aan groepslessen, studenten betalen rond de tweehonderd euro per jaar, wat zeer betaalbaar is.”

Je bent ook masseur bij het sportcentrum.
“Twee jaar geleden heb ik een diploma als sportmasseur gehaald en nu huur ik als zzp’er een ruimte bij het sportcentrum.”

Druk?
“Vanwege mijn studie en het werk voor de sportraad heb ik het op een lager pitje gezet, maar ik deed het een avond per week.”

Is dat voor mensen met blessures?
“Niet alleen, ook gewoon spiermassages, en mensen die zijn doorverwezen door de fysiotherapeut.”

En je loopt stage bij FC Utrecht. Masseer je dan profvoetballers?
“Nee, daar doe ik fysieke testen op kinderen van 6 tot en met 9. Snelheidstesten, springkracht, dat soort dingen.”

Hoeveel tijd kost het werk voor de sportraad je?
“Eén dag in de week, met nog wat losse taken, bij elkaar een uur of twaalf.”

Krijg je daar nog wat voor? Een financiële vergoeding, studiepunten, vrijstelling?
“Nee, we hebben een beursaanvraag gedaan bij het profileringsfonds, dat zou gaan om 500 euro per persoon per jaar.”

Zou het verschil maken dat de vrouwen in de meerderheid zijn in deze sportraad?
“Vrouwen hebben andere inzichten dan mannen. Mannen hebben een andere manier van sporten, ze doen bijvoorbeeld meer krachttraining.”

Is het wel de taak van een universiteit om sportfaciliteiten te financieren? Ik bedoel in deze tijd van financiële krapte.
“Sport hoort bij je academische ontwikkeling, natuurlijk moet een universiteit daaraan meebetalen. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid en sociale vaardigheden. En het gaat niet alleen om geld, maar ook om aandacht en zorg. Wat de VU aan sport heeft, moet ook écht goed zijn.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.