Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Campus
& Cultuur

De Spar is zo gezond nog niet

‘Superhealthy’ staat er in neonletters boven een schap in de Spar. Voedingswetenschapper Coosje Dijkstra bekeek voor Advalvas hoe gezond die producten echt zijn. Spoiler: niet dus.

Laten we maar met het goede nieuws beginnen. “Je loopt meteen tegen dit vak op als je binnenkomt Dat is echt heel leuk. En er is ook een nieuwe watertapinstallatie, een heel goed initiatief.” Voedingswetenschapper Coosje Dijkstra onderzoekt hoe supermarkten zo ingericht kunnen worden dat consumenten gezonde keuzes maken. “Het is heel moeilijk om jongeren zo ver te krijgen. De meest verkochte producten onder middelbare scholieren zijn energydrinks, frikandelbroodjes en chips. Voor studenten zal dat niet veel anders zijn.” Ze is dus erg enthousiast dat de Spar op de campus zoveel moeite heeft gedaan om bezoekers op andere keuzes te wijzen.

Shockerend

Een griffel voor de moeite dus. Maar daar houdt het ook mee op. Want op de vraag wat er echt gezond is in deze schappen, moet Dijkstra even nadenken. “Het is flauw om alleen het fruit en de avocado te noemen. Maar de rest doet niets voor je gezondheid.”

Ze is zelfs geshockeerd dat de supermarkt Joylent verkoopt. Wie drie keer per dag zo’n shake drinkt, heeft lichamelijk niets anders nodig. “Je hoeft zo helemaal geen tijd aan eten te besteden. Er zit alles in wat je nodig hebt. Maar het gaat volledig voorbij aan het sociale aspect van eten. En dat het bereiden en eten van een maaltijd een rustpunt in je leven is. Uit een ander onderzoek van ons blijkt dat studenten al best veel stress hebben.  Bovendien is het heel nuttig als je in je studententijd goed leert koken. Toen ik net op kamers woonde, belde ik regelmatig mijn moeder om te vragen hoe je bijvoorbeeld broccoli kookt. Daar heb je later ook wat aan.”

Drie treurige olijven

Na het verder bestuderen van het aanbod in het supergezonde schap kan ze nog maar één gezond product aanwijzen. “De olijven misschien. Maar mijn maag wordt niet gevuld door drie olijven voor 1,25 euro. Die steek ik in mijn holle kies.”

De rest van de producten valt allemaal in de categorie ‘alleen een gezonde optie als je het in plaats van iets ongezonds eet.” De ontbijtrepen zitten boordevol suiker. “En het vult en verzadigt niet. Zodat je later alsnog trek krijgt.” De notenrepen zitten ook vol suiker, gewone noten zonder zout zouden beter zijn geweest.

Instant quinoasoep

De instant-quinoasoep-uit-een-zakje is blijkbaar bedoeld voor ernstig misleide fitgirls. “Er staat wel op dat er minder zout in zit, maar uiteindelijk bevat het alsnog een zevende van  de hoeveelheid zout die je op een dag nodig hebt. Quinoa hoef je sowieso niet voor je gezondheid te eten. Dit zakje bevat vooral water en zout.”

De broccolichips dan? Is dat niet een mooie manier om aan je dagelijkse hoeveelheid groenten te komen? “Je eet broccoli voor de vezels, mineralen en vitamines. Die zitten hier niet in. Dit zijn chips. Die naar broccoli smaken. Je mag best af en toe chips eten, dan zou ik daar eerder voor kiezen.”

Foute verleiding

Heeft Dijkstra dan echt, echt, echt niets aardigs te zeggen over dit vak met gezonde producten? “De intentie is fantastisch, maar de uitvoering valt tegen.” En dan heeft ze nog niet eens het megavak met snoep bij de kassa’s gezien. “Dat is de plek waar je alsnog de ongezonde beslissing maakt, terwijl je eerder bedacht had dat je het niet zou doen.” Zelfs de voedingswetenschapster komt bijna in de verleiding: “Ik heb nog nooit zoveel verschillende soorten M&M’s bij elkaar gezien.” Daar hadden dus bananen moeten liggen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.