Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Jan Poorterman (midden) tijdens de De Nationale Tandheelkunde Quiz

De slimste tandarts werkt bij Acta

Tandartsdocent Jan Poorterman mag zich de slimste tandarts van Nederland noemen. Op 2 november versloeg hij 449 tandartsen, mondhygiënisten, tandheelkundestudenten tijdens een speciale quiz.

De Nationale Tandheelkunde Quiz, onder leiding van Philip Freriks, werd georganiseerd ter ere van het 125-jarig bestaan van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde. In drie rondes wist Poorterman het tot de halve en hele finale te schoppen. De vragen waren een mix van historische feiten (“wie droeg dit houten kunstgebit?”), vakkennis en toekomstvisie.

Doorslaggevend

“De finale was heel spannend”, vertelt Poorterman die bij de vakgroep orale radiologie bij tandheelkundefaculteit Acta werkt. “Er werden vijf vragen gesteld en bij de vierde vraag stonden we gelijk. Dus de laatste vraag was doorslaggevend.” En toen ging het mis: “Freriks begreep de vraag niet goed, waardoor hij ook de antwoorden oplas. Toen wisten we niet wat we moesten antwoorden.” De reservevraag die uiteindelijk gesteld werd, werd door Poorterman correct beantwoord.

Slimme studenten

Poorterman kreeg trouwens flinke concurrentie van de aanwezige studenten. “Wij hebben jaarlijks bij Acta een vakinhoudelijke quiz waaraan studenten en staf meedoen. Vooral vijfdejaars studenten scoren dan heel goed. Ze zitten dan op het topje van hun kennis. Ze weten dan meer dan de gemiddelde werkzame tandarts.”

Prijs

Voor het winnen van de quiz won Poorterman, buiten eeuwige roem natuurlijk, ook een bos bloemen, een boek en een grote bronzen uil. Zowel het symbool van de wijsheid als het logo van het jarige tijdschrift.

 Het ‘houten’ kunstgebit van George Washington bestond uit dierentanden en ivoor.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.