Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 april 2024

Campus
& Cultuur

De herauten van het nieuwe collegejaar: buitenlandse studenten

Met de komst van de buitenlandse studenten weet je dat het nieuwe collegejaar begonnen is. Elk jaar zijn het er meer, met hordes tegelijk bestormen ze het BelleVue-gebouw, om zich aan te melden, in te schrijven voor vakken, een fiets te regelen, een verzekering af te sluiten en al die andere zaken die komen kijken bij het studeren in Amsterdam.

De meeste komen zo van het vliegtuig. De 20-jarige student Mass Communication Jay Beck, bijvoorbeeld, is zaterdag gearriveerd vanuit Houston, Texas en ze heeft al een toer door de stad gehad en alles. Nu staat ze in een lange rij voor het BelleVue-gebouw. “It’s been really fun so far”, zegt ze. Ze is zeer te spreken over haar kamer op de studentencampus in Diemen-Zuid. “In Amerika moet je een kamer delen met een andere student”, en iedereen is aardig en ze heeft “free food and a drink” gehad.

De Griekse Giorge Kouloulias (27) gaat zijn master wiskunde aan de VU doen. “Ik heb goeie dingen over de VU gehoord.” Hij kent Nederland al aardig, althans, Rotterdam, want daar woont een broer van hem.

Last Christmas

Uit China is gisteren Eileen Wang (21) gearriveerd, die computer science studeert. Ze staat in de rij met haar zus, maar die is hier alleen om haar te begeleiden. Ook haar ouders zijn in Amsterdam. Dat zie je bij meer Aziatische studenten, dat hun familie meekomt om ze te helpen een beetje te settelen in Amsterdam. Wang was afgelopen kerst al in Amsterdam en toen heeft ze ook de VU bezocht, dus ze kent het hier al een beetje. “Ik heb de VU gevonden na wat uitzoekwerk op het Internet, en de sfeer hier spreekt me aan”, vertelt ze. Wang is al in aardig wat landen geweest. Ze heeft al in Zweden gestudeerd en in het VK, en is in Europese landen geweest waarvan ze zich de naam niet meer kan herinneren.

buitenlanders 5 (1).jpg

Die studentenstroom moet een beetje in goede banen geleid worden en daarvoor heeft de VU een groep Nederlandse studenten een T-shirt aangetrokken om als vraagbaak te dienen. Student Aardwetenschappen Jelger Krijn (21) is één van hen. “Je krijgt veel vragen over waar studenten moeten zijn, in welk lokaal en zo”, zegt hij. Hij heeft zich gemeld als vrijwilliger omdat hij zelf ook een tijd in het buitenland heeft gestudeerd. In Innsbruck, Oostenrijk. “Midden tussen de bergen”, aldus Krijn. “Als je vanuit het gebouw naar buiten keek, zag je de bergen.”

Studeren in het buitenland is zo leuk, lieve mensen. Als je de kans krijgt, moet je die met beide handen aangrijpen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.